open-navfaktor-logo
search
Reakcija
NES: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci
AUTOR: Faktor
26.04.2024. u 14:42
get url
text
Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević
Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević
Milorad Dodik ne prestaje sa prijetnjama državi Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, a posljednja u nizu je izjava da "bosanski muslimani žele da izazovu psihozu", saopćeno je danas iz Narodnog evropskog saveza (NES).
- Tim povodom NES poručuje Dodiku da mi, Bošnjaci, niti imamo, a niti izazivamo psihozu. Iz višegodišnjeg Dodikovog političkog djelovanja očigledno je da psihozu ima sam on. Psihoza je psihičko stanje koje, između ostalog, karakterizira postojanje simptoma sumanutih ideja, obmane osjetila i doživljaja proganjanja.
A ne može biti sumanutija ideja od njegovog zalaganja za nekakav mirni razlaz i otcjepljenje manjeg entiteta od države Bosne i Hercegovine. Time direktno ugožava mir i širi strah i netrpeljivost među našim građanima, što, također, predstavlja krivično djelo - saopćili su iz NES-a.
Milorad Dodik, dodaju, ili namjerno ili zbog svog psihičkog stanja ima osjećaj i javno ga ispoljava da svi progone njega i srpski narod.
- To, naravno, nije tačno, jer on ne može da se vrati na svoje "tvorničke postavke" kada je priznao da je u Srebrenici počinjen genocid, pa je vjerovatno po uputama iz Beograda sada zadužen da to uporno i glasno negira kako bi nekako pokušao anulirati svoje ranije priznanje. Genocid je ranije priznala, doduše ne baš direktno, i Republika Srbija, ali se Vučić odlučio da ne priznaje dokument Skuštine kojim je osuđen zločin u Srebrenici kako je definiran presudama međunarodnih sudova.
Zato želimo poručiti Dodiku – ako ne namjeravaš proizvesti destabilizaciju nasilnog karaktera, prestani sa destruktivnim politikama i prijetnjama. Ni mi nemamo nikakvu nasilnu namjeru. Ali kada bude ugrožen teritorijalni integritet i suverenitet države, suprotstavit ćemo se tome pravnim, političkim i svim drugim raspoloživim sredstvima. I tada neće biti entiteta. Postojat će samo jedinstvena država Bosna i Hercegovina.
Iz NES-a ističu da zato pozivaju Dodika da od Srba prestane praviti žrtve i u ratu i u miru.
- Jer, po njemu su Srbi žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci. Možda je i taj stav rezultat njegove psihoze. Kaže Dodik "Pozivam sve Srbe da isključivo prate poteze nas vlasti". Pratimo i mi Milorade, iako nas ne pozivaš na to. I to vrlo pažljivo. I na svaki vaš pogrešan potez dobit ćete adekvatan odgovor - saopćio je NES. 
Dodik je u intervjuu za ATV između ostalog rekao:
- Mi nemamo nikakvu ozbiljnu namjeru za bilo kakvu destabilizaciju nasilnog karaktera. Imamo namjeru da se politički i te kako borimo za naše stavove. Pozivam sve Srbe da isključivo prate poteze nas vlasti.
Dodao je da će "drugi maj biti težak dan za Srbe ukoliko dođe do izglasavanja i podrške toj Rezoluciji (o Srebrenici), te da je u tom slučaju, politika mirnog razlaza, jedina ispravna.
- Bosanski muslimani žele da izazovu psihozu. Oni misle da je ovo krajnji momenat u kome treba nešto da se riješi. Situacija koja se globalno dešava njima ne ide u prilog - naveo je između ostalog Dodik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.