open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Više od 4.500 ljekara i stomatologa jutros tužili Vladi FBiH za diskriminaciju, 7. maja štrajk upozorenja
Kako je za Faktor kazala dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, njihov advokat jutros je uputio tužbu prema nadležnom sudu u Sarajevu
AUTOR: A. S.
03.05.2024. u 11:24
get url
text
Ljekari su tužili Federalnu vladu jer im je, kako kažu, "uskratila pravo za pregovaranje za novi kolektivni ugovor"
Ljekari su tužili Federalnu vladu jer im je, kako kažu, "uskratila pravo za pregovaranje za novi kolektivni ugovor"
Doktori medicine i stomatologije u Federaciji Bosne i Hercegovine, njih više od 4.500, tužili su Vladu FBiH za diskiminaciju.
Kako je za Faktor kazala dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, njihov advokat jutros je uputio tužbu prema nadležnom sudu u Sarajevu.
FOTO: FAKTOR
Ljekari su tužili Federalnu vladu jer im je, kako kažu, "uskratila pravo za pregovaranje za novi kolektivni ugovor".
- U Zaključku od 13. marta, Vlada je rekla da za to nema zakonske osnove, da kolektivni ugovor nikada nije postojao, što nije tačno. Zakonska osnova postoji, a i kolektivni ugovor je postojao. Da podsjetim, Federalna vlada je pregovarala i sklopila kolektivni ugovor sa sindikatom koji okuplja uposlene državne službenike, koji je organiziran i finansira se na isti način kao i naš sindikat. Nema razlike između ova dva sindikata, pa ne bi trebala postojati ni razlika u sklapanju kolektivnog ugovora. Nama je Vlada rekla da nema zakonske osnove, a sa drugima su sklopili kolektivne ugovore. Mi ćemo zbog toga tražiti od suda da kaže - da li je to diskriminacija? Mi mislimo da jeste - kaže Berberović.
Ljekari i stomatolozi od Federalne vlade traže ujednačavanje primanja doktorima na području cijele Federacije.
Berberović je do sada u više navrata isticala "kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama ljekara u nekim kantonima idu i do 1.000 KM".
No, osim ujednačavanja primanja, ljekari traže i ujednačavanje ostalih prava, kao što su broj dana godišnjeg odmora te slobodnih dana prilikom dežura.
- Sve ono što regulira kolektivni ugovor potpuno je različito napisano u svih 10 kantona. Mi tražimo da se i taj dio ujednači - dodaje Berberović.
Ljekari i stomatolozi najavili su za 7. maj i polusatni štrajk upozorenja u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji.
- Štrajk počinje u 8.30 sati ispred Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, a ostale zdravstvene ustanove, vrijeme za polusatni štrajk, same će odrediti. Savez čine doktorski sindikati iz svih 10 kantona i oni ovakvoj odluci ne daju samo podršku, nego su i inicijatori, kako tužbe prema Vladi FBiH, tako i polusatnog štrajka upozorenja - istakla je Berberović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.