open-navfaktor-logo
search
Oduzeli mu boravišnu dozvolu
Iračanin koji je spalio Kur'an odselio: U Norveškoj sam, Švedska me ne poštuje
Salwan Momika, 37-godišnji kršćanin iz Iraka, rekao je da je napustio Švedsku i stigao u Norvešku, gdje je planirao zatražiti azil
Faktor/Expressen
28.03.2024. u 09:06
get url
text
Salwan Momika
Salwan Momika
Iračanin koji je spalio Kur'an u Švedskoj rekao je da odlazi u Norvešku nakon što mu je švedska vlada oduzela boravišnu dozvolu.
Salwan Momika, 37-godišnji kršćanin iz Iraka, rekao je novinskoj agenciji AFP da je napustio Švedsku i stigao u Norvešku, gdje je planirao zatražiti azil.
- Napustio sam Švedsku zbog progona vladinih institucija - rekao je Momika te dodao:
- Na putu sam za Norvešku. Švedska prima samo teroriste, koji dobiju azil i zaštitu, dok filozofe i mislioce protjeruje - rekao je jučer za švedski tabloid Expressen.
Kazao je da se seli u zemlju koja ga pozdravlja i poštuje.
- Švedska me ne poštuje - rekao je Momika dodajući da je već ušao u Norvešku i da je na putu za glavni grad Oslo.
Momika je švedsku slobodu izražavanja i zaštitu ljudskih prava nazvao "velikom laži".
Momika je inscenirao nekoliko spaljivanja i skrnavljenja islamske svete knjige Kur'an u Švedskoj, što je posljednjih godina izazvalo međunarodni bijes.
Videozapisi njegovog provokativnog spaljivanja Kur'ana izazvali su bijes i kritike u nekoliko muslimanskih zemalja, što je dovelo do nereda i nemira u mnogim mjestima.
Švedska vlada osudila je skrnavljenje Kur'ana, ali je istaknula da Švedska ima zakone o slobodi govora i okupljanja.
U oktobru su švedske migracijske vlasti poništile Momikinu boravišnu dozvolu rekavši da je dao netačne podatke u svom zahtjevu i da će biti deportiran u Irak.
No njegova deportacija je odgođena iz sigurnosnih razloga. Kako je kazao, njegov život bi mogao biti u opasnosti ako ga vrate u domovinu.
Podsjetimo, prošlogodišnje spaljivanje muslimanske svete knjige dovelo je do diplomatskih problema, poput otkazivanja posjete švedskog ministra odbrane Turskoj usred pregovora o pristupanju Švedske NATO-u.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.