open-navfaktor-logo
search
Naopaka logika
Organizacije i intelektualci: Slijepa njemačka solidarnost s Izraelom nije iz osjećaja krivnje, već iz sebičnosti
Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Baerbock redovno je kritikovana zbog konfuznih i neobrazovanih izjava kada je riječ o aktuelnom sukobu
Autor: Anadolija
26.03.2024. u 10:00
get url
text
Bezuvjetna podrška Njemačke Izraelu u njegovoj agresiji na Gazu predmet je mnogih rasprava, a razlozi su historijski i složeni.
- Njemačka ima poseban i dobar odnos s Izraelom. I Izrael može računati na nas - ponovno je naglasio njemački kancelar Olaf Scholz.
Njemačko kategorično odbijanje etikete da Izrael provodi etničko čišćenje u Gazi pokazuje koliko je brzo priskočila u pomoć Tel Avivu sa svom raspoloživom pravnom pomoći kada je Južnoafrička Republika podnijela tužbu protiv Izraela krajem decembra na Međunarodnom sudu pravde u Haag (ICJ) za genocid.
- Ovu tužbu mora ispitati Međunarodni sud pravde - stav je njemačke diplomatije.
- Nalog ICJ-a o privremenim mjerama nije osuda Izraela. Međutim, te su privremene mjere također obvezujuće prema međunarodnom pravu. Izrael ih se mora pridržavati. U isto vrijeme, sud je jasno pokazao da izraelske mjere u Gazi slijede barbarski teror od 7. oktobra, a podsjetili smo da je Hamas također vezan međunarodnim humanitarnim pravom i mora konačno osloboditi sve taoce - zaključili su.
Wieland Hoban iz organizacije "Jüdische Stimme" ovakvo razmišljanje opisuje kao "izraz njemačke arogancije koja seže stoljećima unatrag".
- Naopaka logika je da se najveći zločinac nekako kvalificira kao najbolji sudija - zemlja koja je počinila antisemitski genocid posljedično sebe vidi kao krajnji autoritet za antisemitizam i genocid. Ali ne možete postići moralnu superiornost na temelju svojih zločina, kao da ste dobili neku vrstu akademske ekspertize - rekao je Hoban.
"Židovski glas za pravedan mir na Bliskom istoku" (Jüdische Stimme für jachenen Frieden in Nahost) njemačka je inačica američke židovske organizacije "Židovski glas za mir", a objema je zajedničko to što ujedinjuju Židove koji se zalažu za mir u Bliski istok, lobiraju za slobodnu Palestinu i vrlo su kritični prema izraelskoj politici prema Gazi.
S obzirom na to koliko je američka politika prožeta, ali i finansijski ovisna o Izraelu, "Židovski glas za mir" nikada nije bio aktivniji nego u vrijeme aktuelne izraelske agresije na Gazu. Sličnu tešku zadaću ima i "Jüdische Stimme", budući da je Njemačka najveći pobornik Izraela u Evropi, a njemačka vlada pod kancelarom Scholzom najbeskompromisnija je u oštroj osudi Hamasa kao jedinog krivca za ratno stanje.
Uprkos slobodi govora, Palestinci u Njemačkoj navode se to za njih očito ne odnosi. Policija redovno razbija propalestinske skupove, čak i ako su mirni, demonstrantima oduzima "kontraverzne" transparente koji upozoravaju da se u Gazi provodi genocid i da je "Izrael teroristička država". U Berlinu neko vrijeme nakon oktobra čak je u potpunosti zabranjeno sedam propalestinskih skupova, ali su zbog kritika da vlasti krše pravo na udruživanje u nekim slučajevima ponovno dopušteni.
No ni ti skupovi ne prolaze bez problema za demonstrante koje budno nadziru stotine policajaca kako bi "spriječili antisemitske govore" i "veličanje nasilja".
- Situacija je emotivna. Očekuje se navala pristaša koji bi skup mogli iskoristiti za kriminalne aktivnosti. Niti jedan organizator skupa nije mogao to držati pod kontrolom. Zato je policija zabranila protest - objasnila je šefica berlinske policije Barbara Slowik za berlinski radio rbb24 zašto su zabranili novogodišnji propalestinski skup.
Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Baerbock redovno je kritikovana zbog konfuznih i neobrazovanih izjava kada je riječ o aktuelnom sukobu.
Naprimjer, kao argument protiv prekida vatre nekoliko sedmica nakon početka ofanzive koristila se tezom da ako pristanu na primirje to znači "da će Hamas tada moći mirno granatirati Izrael".
Annalena Baerbock.jpg
Na početku ramazana 10. marta ministrica je svoju čestitku povodom muslimanskog svetog mjeseca posvetila onima koji pate "zbog rana nanesenih terorom Hamasa".
U njemačkoj diplomatiji ističu da je Njemačka već dugo najveći donator humanitarne pomoći palestinskim područjima, da je njemačka vlada u više navrata pozvala na trenutni humanitarni prekid vatre, da zagovara dvodržavno rješenje te da Gaza pripada Palestincima i oni ne smiju biti protjerani iz Gaze.
Ali također naglašavaju da "sigurnost naroda Izraela od nasilja Hamasa jednako je važna Njemačkoj kao i opstanak Palestinaca. I jedno i drugo ide ruku pod ruku. Izrael se ima pravo braniti od ovih napada", stav je njemačke diplomatije.
Da njemačka podrška Izraelu nije samo neki šizofren izraz historijske krivnje, govori i Lucas Febraro, brazilski pisac i aktivist koji živi u Berlinu, te direktor komunikacija "Democracy Movement in Europe 25 (DiEM 25)", koji su osnovali bivši grčki ministar financija Janis Varoufakis i filozof Srećko Horvat.
- Iznad svega, geopolitički moramo govoriti trezveno, kako ne bismo stvarali iluzije: Njemačka je sastavni dio Zapada, a proizraelski stav njemačke vlade ne razlikuje se mnogo od stava SAD-a, Velike Britanije i drugih članica NATO-a. Proizraelski stav, uz potpuno nepoštivanje međunarodnog prava, ključni je dio američke vanjske politike. Kao rezultat toga, to je također ključni dio vanjske politike velike većine Evropskih zemalja, uključujući Njemačku, s obzirom na to da su njihove geopolitičke uloge potpuno podređene ulogama SAD-a - rekao je Febraro.
Tezu o njemačkom svrstavanju uz SAD potvrđuje i mali detalj - u trenutku kada je njemačka energetska politika iz doba Angele Merkel potpuno doživjela krah ruskom invazijom na Ukrajinu, a zemlja se bori s visokim cijenama energenata, visokom inflacijom i visokom odbrambenom potrošnjom (Njemačka šalje ogromnu vojnu pomoć Ukrajini), Berlin je morao pronaći drugi izvor prihoda - i našao ga je u prodaji oružja Izraelu.
Prošlogodišnji prihod Njemačke od prodaje oružja Izraelu iznosio je 326 miliona eura, što je deseterostruko povećanje njemačkog izvoza oružja u Izrael u odnosu na 2022. A većinu toga odobrio je Berlin nakon 7. oktobra.
Njemačko oružje čini 28 posto ukupnog izraelskog uvoza oružja, a Sjedinjene Države su čvrsto ukorijenjene na prvom mjestu.
- Strogi uvjeti i pravila vrijede za kontrolu izvoza oružja - stav je njemačke diplomatije.
- O pitanju dozvola za izvoz oružja odlučuje njemačka savezna vlada od slučaja do slučaja nakon pažljivog razmatranja, uzimajući u obzir vanjsku i sigurnosnu politiku u skladu s pravnim i političkim zahtjevima. To uključuje, na primjer, zajedničko stajalište EU-a o izvozu oružja. Kada donosimo odluke o izvozu oružja, također uzimamo u obzir našu historijsku odgovornost za sigurnost i postojanje Izraela. Bez obzira je li krivnja za holokaust iskrena ili ne, ona služi kao izvrstan izgovor za njemačku podršku izraelskom masakru u Gazi - kaže Febraro.
Tvrdi da "postoji fenomen u Njemačkoj gdje se bijeli, proizraelski Nijemci pokušavaju predstavljati kao Židovi".
- Mislim da je to najočitiji, besramniji i tužno ironičan izraz potrebe za postizanjem iskušenja pokušavajući biti žrtva, a ne suočavanje s ulogu nečijih predaka kao počinitelja - nastavlja Febraro.
- To također može djelomično objasniti zašto se čini da njemačkim medijima i političkim elitama to ne smeta previše, da većina svijeta s užasom gleda što rade. Izrael je, na kraju krajeva, na mnogo načina samo neka vrsta međunarodnog izopćenika. I umjesto da se pitaju zašto je to tako, njemačke elite to vide kao potvrdu svog uvjerenja da je Izrael tretiran nepravedno, neprestano napadan i diskriminiran - drugim riječima, žrtva. A koji je bolji način da se "uzdigne" do tog statusa žrtve nego da i sam postaneš izopćenik, u procesu bezuvjetne odbrane Izraela - kaže Febraro, koji se na evropskim izborima u junu natječe sa svojom mladom, propalestinskom strankom MERA25, čija podrška raste posebno među mladima.
Hoban pak navodi da "činjenice o onome što se događa u izraelsko-palestinskom ratu manje su važne od apstraktne ideje o Izraelu kao oproštenju za holokaust i time jamcu za moralni spas Njemačke".
- Ako je Izrael na krivoj strani morala, onda ova pripovijest o spasenju ne funkcionira; tako da Njemačka jednostavno eliminira tu opciju. U pitanju je njena samopodoba i u toj jednadžbi nema mjesta za Palestince, osim kao za distrakciju - kaže Hoban.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.