navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prema receptu naših Bosanki

Bajramska slatka sofra: Pripremite svekrvinu baklavu, hurmašice punjene čokoladom i orasima i tulumbe

Ako još niste odlučili šta pripremiti od slatkih delicija, predlažemo tri recepta naših Bosanki koje su neke tradicionalne kolače pripremile na drugačiji način

AUTOR: A. S.
Objavljeno: 26.03.2025. u 17:11
get url
text
Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u nedjelju - 30. marta.
Tradicionalno, bajramska sofra u našoj zemlji ne može se zamisliti bez kolača.
Obično se za bajram pripremaju tradicionalni, zaliveni kolači kao što su baklava, ružice, hurmašice, tulumbe, kadaif.
Ako još niste odlučili šta pripremiti od slatkih delicija, predlažemo tri recepta naših Bosanki koje su neke tradicionalne kolače pripremile na drugačiji način.
Sverkvina baklava po receptu Melise Čelebić iz Zenice
Potrebni sastojci: tri jaja, jedna mala pavlaka u čaši (čaša od pavlake ujedno je mjera i za ostale namirnice), dvije čaše šećera, dvije čaše ulja, tri kašike griza, jedan prašak za pecivo.
Postupak pripreme smjese: Sve zajedno mutite dok ne dobijete ujednačenu smjesu koja će dalje poslužiti za premazivanje jufki.
Još je potrebno: 20 listova jufki (najbolje da kupite dva pakovanja jufke, ostat će nekoliko jufki viška), jedan kilogram oraha koje ćete u blenderu samljeti, ali ne previše sitno, nego da ima i krupnijih komadića jezgre.
Prije mljevenja jezru je potrebno prepržiti u tavi kako bi blago porumenili te dobili intenzivniji okus.
FOTO: MELISA ČELEBIĆ

Za agdu je potrebno: jedan kilogram šećera, 800 ml vode, dva vanilija šećera.
Postupak pripreme:
Prvu jufku premažite smjesom, pa na nju stavite još jednu jufku i smjesu, pospite orasima, pa ponovo stavite još jednu jufku, smjesu i orahe. Tako radite dok ne iskoristite četiri jufke, a onda složenu baklavu umotajte u rolat.
Premjestite baklavu u podmazanu teksiju ili pleh i režite na jednake dijelove.
Pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 40 minuta, a potom pojačajte temperaturu na 200 stepeni, uključite ventilator i tako i nastavite peći da baklava porumeni.
Vruću baklavu zalijte toplom agdom. Najbolje će biti da baklavu zalijete u dva navrata.
Hurmašice punjene čokoladom i orasima po receptu Hatidže Mešinović Bostan iz Travnika
Potrebni sastojci: tri jaja, tri šoljice šećera, tri šoljice ulja, jedan prašak za pecivo, brašno po potrebi, 100 grama mljevenih oraha, nekoliko kockica mliječne čokolade.
Agda: šest dcl vode (tri čaše od dva dcl), tri čaše od dva dcl šećera. Agdu kad prokuha, kuhati još samo minutu.
Postupak pripreme:
FOTO: HATIDŽA MEŠINOVIĆ BOSTAN
Umutite jaja sa šećerom, a zatim dodajte ulje, pa prašak za pecivo i na kraju brašno. Zamijesite tijesto, a onda oblikujte hurmašice.
Prilikom oblikovanja u sredinu stavite malo mljevenih oraha i komadić čokolade u zavisnosti kolike su hurmašice i koji kalup koristite.
Oblikovane hurmašice redajte u podmazanu tepsiju i pecite na temperaturi od 180 stepeni Celzijusa 20-ak minuta.
Hladnom agdom zalijte vruće hurmašice.
Savjet: Kalup za hurmašice birajte po želji. Hatidža je koristila kalup za kekse.
Tulumbe po receptu Kademlije Filan-Begović iz Gornjeg Vakufa
Za tijesto je potrebno: jedna šolja ( 200 ml) vode, jedna šolja (200 ml) mlijeka, jedan fildžan ulja, jedan fildžan šećera.
Postupakn pripreme:
FOTO: KADEMLIJA FILAN-BEGOVIĆ
Navedene sastojke stavite u šerpu da prokuhaju, a potom dodajte pola praška za pecivo. U tom trenutku skloniti posudu sa ringle da ne pokipi.
Potom dodajte dvije šolje brašna - najbolje tip 400 ili bilo koje namijenjeno za pite i kolače.
Dobro izmiješajte tijesto i ostavite da se ohladi.
Kada tijesto bude mlako dodajte četiri jaja, pa dobro izmiješajte smjesu.
Agda: jedan litar vode, jedan kilogram šećera.
Postupak pripreme:
Sastojke za agdu stavite u šerku i prokuhajte. Ostavite agdu na toploj ringli dok pržite tulumbe.
Tulumbe pržite u dubljoj šerpi u kojoj ste zagrijali veću količinu ulja. Najbolje ih je pržiti na strednjoj temperaturi.
Pržene tulumbe prelijte agdom.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO