Baklava s pistacijom i čokoladom spaja tradiciju i inovaciju, stvarajući neodoljiv spoj okusa koji će oduševiti svakog ljubitelja slastica.
Hrskavi slojevi tankog tijesta, bogatstvo pistacija i svilenkasta čokolada čine ovu verziju klasične baklave savršenim desertom za posebne prilike kao što je Bajram.
500 g čokolade za kuhanje
1.000 g tijesta za baklavu
Rastopite 250 g maslaca s 300 g čokolade i 100 ml ulja. Time ćete premazivati kore. Uzmite koru pa je poprskajte, stavite i drugu koru pa i nju poprskajte. Treću koru nemojte prskati, već na nju stavite mješavinu mljevenih i sjeckanih oraha te izrendane pistacije.
Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve sastojke i kore. Prije pečenja izrežite baklavu. Pecite 20 minuta na 200 stepeni pa smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 40-45 minuta. Šećer i vodu kuhajte osam-devet minuta. Prelijte baklavu mlakom agdom. Kad baklava upije agdu, prema želji prelijte je glazurom od ostatka maslaca, 200 g čokolade i 100 ml ulja. Pospite je izrendanim pistacijama.