open-navfaktor-logo
search
Tradicionalno druženje
Bajramska sofra u centru Novog Sada: Slika zajedništva i suživota poslana u svijet
Muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić rekao je da je Novi Sad poseban grad i ova ulica otvorenog srca to potvrđuje. Ovo je lekcija onima koji drže nama predavanja, kako i na koji način treba da živimo.
AUTOR: Anadolija
19.06.2024. u 22:49
get url
text
Bajramska sofra u Novom Sadu
Bajramska sofra u Novom Sadu
FOTO: Anadolija
Tradicionalno druženje s Novosađanima povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih islamskih praznika, večeras, 14. put, u centru Novog Sada održano je pod nazivom "Ulica otvorenog srca – Bajramska sofra", javlja Anadolija.
Ovoj tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Muftijstva vojvođanskog, bačkog medžlisa, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, prisustvovao je veliki broj ljudi, a prolaznici su mogli da se besplatno posluže hranom s trpeze koju su osigurali članovi islamske zajednice. Bilo je potrebno desetak minuta da se pojede hrana s trpeze dugačke desetak metara.
U prisustvu predstavnika Islamske zajednice Srbije, te predstavnika vjerskih zajednica iz Novog Sada, predstavnika vojske i državnih institucija, otvarajući manifestaciju, muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed efendija Ziljkić rekao je da je Novi Sad poseban grad i ova ulica otvorenog srca to potvrđuje.
Bajramska sofra u Novom Sadu
FOTO: Anadolija
- Ovo je najljepša slika moju možemo da pošaljemo u svijet, u ovim vremenima kada je sve uzburkano. Mi mali na jednom Balkanu, u Srbiji, Vojvodini, našem Novom Sadu, šaljemo prelijepu sliku zajedništva i pokazujemo kako bez obzira na naše razlike možemo da živimo u bratskoj ljubavi, slozi i harmoniji. Ovo je lekcija onima koji drže nama predavanja, kako i na koji način treba da živimo. Ovo je nešto što nama pripada i što niko ne može da nam oduzme. Ovo je prava slika Novog Sada. Zato sam ponosan i zato mi je srce puno - kazao je srbijanski muftija Ziljkić.
Srbijanski reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Senad ef. Halitović rekao je da mu je lijepo i lako bajramovati u svom Novom Pazaru, gdje su muslimani većinsko stanovništvo, ali da je zahvaljujući "Ulici otvorenog srca" i u Novom Sadu zaista lijepo biti za bajramskom sofrom.
- To smo doživjeli kao ulicu otvorenog srca i tako treba i da ostane. Suština svake poruke je biti dobar prema svakom božijem stvorenju. Ne treba da živimo jedni pored drugih, nego jedni s drugima, da se pazimo i pomažemo - poručio je vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije.
Građanima su se iz "Ulice otvorenog srca" obratili i zamjenik gradonačelnika Novog sada Igor Crnobarac, te savjetnik predsjednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića, Predrag Rajić.
Bajramska sofra u Novom Sadu
FOTO: Anadolija
Rajić je, kao izaslanik premijera Srbije, kazao da je Vučević, kao gradonačelnik Novog Sada, mnogo doprinio tome da se podigne svijest o značaju interkonfesionalnog i međuetničkog dijaloga, da se pokaže koliko je grad Novi Sad otvorenog srca.
- Dvanaest puta je Vučević bio ovdje i žao mu je što nije mogao biti i večeras. Poručuje da će učiniti sve da se pravoslavni i muslimani još bolje razumiju - kazao je Rajić.
U programu je nastupio ženski hor "Stambol" iz Novog Pazara koji je izvodio ilahije i kaside, ali i sevdalinke. I ovogodišnju manifestaciju su organizovali Islamska zajednica Srbije - muftijstvo vojvođansko - Medžlis IZ bački, Udruženje "Nur svetlost" i "Matica Albanaca Srbije".
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.