Čaj od sljeza je već stoljećima u našim životima, a zbog svojih prirodnih ljekovitih svojstva postao je veoma popularan unazad nekoliko godina. Sljezov čaj nudi određene zdravstvene beneficije, a priprema se od korijena sljeza.
U prošlosti je korijen bijelog sljeza bio veoma cijenjen, a danas ga najčešće možemo naći u obliku čaja. Poznat je po tome da pozitivno djeluje na kašalj i bronhitis. Koristi se kao lijek kod bronhijalne astme i bolesti pluća, sprečava upale crijeva i želuca.
Čaj se priprema i pije drugačije nego ostali čajevi, jer se pogrešnom pripremom gubi ljekovitost. Pravilan je način pripreme ovog čaja sljedeći: dvije kašike korijena bijelog sljeza preliti s 2,5 dl mlake ili hladne vode te ostaviti barem sat, idealno dva sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga malo se zagrije (da čaj ne bi bio hladan), doda malo meda i pije tri puta na dan.