navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Puni vitamina i hranjivih tvari

Četiri najzdravija začina koja trebamo što više konzumirati

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 29.03.2025. u 16:53
get url
text
Pomažu u brojnim zdravstvenim tegobama
Pomažu u brojnim zdravstvenim tegobama
Začini ne poboljšavaju samo okus naših jela već su i izvrsni saveznici za zdravlje. Mnogi začini sadrže snažne antioksidanse, protuupalna svojstva i hranjive tvari koje mogu pozitivno uticati na naše tijelo. U nastavku izdvajamo četiri najzdravija začina koje možemo uključiti u svoju prehranu. Ako ih već ne koristite, možda biste trebali početi.
Kurkuma
Kurkuma je poznata po aktivnom sastojku kurkuminu, koji ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva. Kurkumin pomaže u smanjenju upale u tijelu, što može biti korisno za osobe koje pate od bolesti poput artritisa, upalnih bolesti crijeva ili čak bolesti srca. Neka istraživanja pokazala su da kurkumin može podržati zdravlje mozga, poboljšati funkciju jetre i smanjiti rizik od hroničnih bolesti poput raka.
Kurkumu možete dodati u razne obroke, poput variva, supa, riže, smoothieja ili čak pripremiti čaj s kurkumom (popularan je napitak naziva "zlatno mlijeko"). Preporučuje se konzumirati jedan do dva grama kurkume dnevno kako bi se postigla maksimalna korist.
Đumbir
Đumbir je izuzetno zdrav začin zahvaljujući svom aktivnom sastojku, gingerolu, koji ima snažna protuupalna, antibakterijska i antioksidativna svojstva. Đumbir može pomoći u smanjenju mučnine, ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima, poboljšanju probave i smanjenju stresa. Osim toga, može povećati cirkulaciju i potaknuti sagorijevanje masti, što ga čini korisnim za osobe koje žele poboljšati metabolizam.
Možete ga dodati u smoothieje, čajeve, supe, variva, pa čak i u deserte. Možete konzumirati svježi đumbir (oko jedan do dva centimetra dnevno) ili koristiti prah od đumbira. Svježi đumbir je najučinkovitiji kada se koristi u čaju ili kao dodatak obrocima.
Cimet
Cimet je poznat po antioksidativnim svojstvima i pozitivnom uticaju na ravnotežu šećera u krvi. Smanjuje inzulinsku rezistenciju i može pomoći u regulaciji razine šećera, što je posebno korisno za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2. Također, cimet može poboljšati funkciju srca, smanjiti upale i poboljšati probavu.
Cimet možete dodavati u kafu, čaj, smoothieje, zobene pahuljice, voćne salate ili čak pečene deserte. Preporučena količina je oko pola do jedne čajne kašičice dnevno, jer pretjerana konzumacija može dovesti do nakupljanja kumarina, što može negativno utjecati na jetru ako se unosi u prekomjernim količinama.
Bijeli luk
Bijeli luk je izuzetno zdrav začin koji sadrži alicin, aktivnu tvar koja daje bijelom luku njegovu karakterističnu aromu, a istovremeno djeluje antibakterijski, antivirusno i antifungalno. Pomaže u jačanju imunološkog sistema, smanjenju krvnog pritiska, poboljšanju holesterola i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Također je poznat po svojoj sposobnosti smanjenja upala u tijelu.
Može se konzumirati sirov, možete ga dodati u salate, umake, supe ili koristiti kao začin u kuhanju. Ako želite maksimalnu korist, preporučuje se konzumirati jedan do dva čehna svježeg bijelog luka dnevno. Sirov bijeli luk je najučinkovitiji jer se tada čuvaju njegova ljekovita svojstva.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO