navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravstvene prednosti

Četiri razloga zašto biste trebali grickati orašaste plodove

Grickanje orašastih plodova može da pomogne u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 30.05.2025. u 07:56
get url
text
Smanjuju rizik od srčanog udara
Smanjuju rizik od srčanog udara /
FOTO: Shutterstock
Grickanje orašastih plodova može pomoći u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti. Da budemo precizniji, grickanje orašastih plodova skoro svaki dan smanjuje rizik od srčanog udara za nevjerovatnih 35 posto.
Ali to nije sve, grickanje ovih plodova je dobro iz još mnogo razloga. Mi smo izdvojili četiri najbolja predstavnika svoje vrste koji mogu da vam poboljšaju zdravlje.
Pistacije su izuzetno bogate kalijem, kalcijem, vitaminima C, A, i E, kao i folatima. Uz to, sadrže i mikroelemente: željezo, cink, bakar, mangan, selen, kao i vitamin C (pet miligrama), ali i folate.

Sistem za varenje

Zahvaljujući visokoj kalorijskoj vrijednosti brzo će vas zasititi, a pri tome će smanjiti nivo holesterola i zaštititi srce.
Od svih koštunjavih plodova, pinjoli imaju najveći procenat bjelančevina i to čak 31 posto. Od vitamina pinjoli sadrže vitamine A, C, D, E, tijamin, riboflavin, nijacin, a od minerala željezo, magnezij, fosfor, cink i selen.
Kao i drugi orašasti plodovi, i pinjoli su efikasni u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju LDL holesterola.
Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste i kao ljekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, bešike i sistema za varenje.
Većina masnoća koje bademi sadrže su mononezasićene masnoće, a one djeluju pozitivno na smanjenje holesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Osim toga, bademi smanjuju opasnost od nastanka ateroskleroze.
Nutricionisti tvrde kako uprkos visokoj kalorijskoj vrijednosti badema, pomažu kod gubitka kilograma i sprečavanja gojaznosti, ali i djeluju preventivno protiv dijabetesa tipa 2.
Treba istaći i to da sadrže esencijalne minerale, to su magnezij koji je ključan u procesu stvaranja energije, ali i za zdravlje kostiju, zatim kalij koji kontroliše ravnotežu tečnosti u tijelu i pomaže kod smanjenja krvnog pritiska, kao i kalcij koji čuva čvrstoću kostiju.

Vitamini

Orasi ne samo da su ukusni, već su i veoma zdravi. Nažalost, kod mnogo ljudi konzumacija oraha je ograničena zbog toga što je ovo orašasto voće kalorično i bogato masnoćama. Ali riječ je o zdravim nezasićenim masnim kiselinama linolnom, oleinskom i alfa linolenskom, a bogati su i vitaminima i mineralima koji pomažu da ostanemo zdravi. Lista nutrijenata koje orasi sadrže je dugačka.
Sadrže kalij, magnezij, fosfor, željezo, kalcij, cink, vitamine B9, B6, E, A.
Opskrbljuju nas omega masnim kiselinama. Jedna šaka zadovoljava čak 91 posto dnevne potrebe za omega-3 esencijalnim masnim kiselinama.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO