Crvena leća je slatka, lagana namirnica koja oporavlja organizam, posebno kada je skuhana sa malo ulja i začina.
Daje životnu energiju tijelu, umu i duhu, ima smirujući učinak. Upravo zbog toga crvena leća je jedna od najvažnijih namirnica u kuhinji i smatra se najzdravijom među svim vrstama leća.
Njena zrnca bogata su vitalnim hranjivim sastojcima poput proteina, ugljenohidrata i vlakana, kao i vitaminima i mineralima kao što su magnezijum, željezo, cink, folat, fosfor, kalijum, bakar i vitamini grupe B.
Crvena leća je lagana, ukusna i lako svarljiva, pa je mogu redovno koristiti i osobe koje imaju problema sa varenjem mahunarki.
Zbog svoje hranjivosti, preporučuje se kod oporavka nakon bolesti. Jača imunitet, čisti organizam, a pomaže i kod poremećaja jetre.
Crvena leća je posebno cijenjena namirnica jer pomaže varenje, dobra je protiv nadimanja i grčeva, prirodni je laksativ, eliminiše toksine iz tijela, daje vitalnost i energiju. Zatim, stimulira rad srca, opušta krve sudove čime se povećava cirkulacija krvi, revitalizira organizam, utječe pozitivno na imunološki sistem, blagotvorno deluje na bubrege i mokraćni sistem. Pomaže u iskašljavanju.
S obzirom na brojne zdravstvene prednosti, crvena leća ima višestruku korist za naše zdravlje pa se isplati uvrstiti ga u svakodnevnu ishranu.