Jedna od najraširenijih zeljastih biljaka iz porodice mahuna je grašak koji službeno pripada porodici Lepirnjača tj. grupi zrnatih mahunarki. Najveći proizvođači graška u svijetu su Kina, Indija, Rusija i Amerika.
Grašak je u srednjem vijeku bio hrana siromašnih. Ova jednogodišnja biljka u Evropu dolazi krajem srednjeg vijeka, a danas se uzgaja gotovo svugdje u svijetu.
Kao odličan izvor vlakana pomaže kod održavanja, očuvanja probavnog sistema te poboljšanja probave. Ova namirnica bogat je izvor željeza što znači da djeluje povoljno na naš imunološki sistem. Pojačava naš imunitet, djeluje na umor i bezvoljnost, a budući da sadrži željezo poboljšava uspješniju izgradnju stanica u krvi.
Grašak je bogat vitaminom K pa možemo zaključiti da je važan za srčano-krvožilni sistem, očuvanje i zdravlje kostiju. Sprečava osteoporozu.
Upala i stres uzrokovani slobodnim radikalima (oksidacija) mogu pridonijeti stvaranju plaka duž stijenki krvnih žila. Omega-3 i omega-6 masne kiseline koje se nalaze u grašku pomažu u smanjenju oksidacije i upale te sprečavaju stvaranje plakova.