navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Potiče i zdraviju probavu

Istraživanja: Redovno konzumiranje ove namirnice može sniziti visoki holesterol

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 31.05.2024. u 08:28
get url
text
FOTO: Screenshot/Youtube - Zdrave navike
Najnovija istraživanja o leći sugeriraju da bi ona mogla imati zdravstvene prednosti za ljude s visokim rizikom od metaboličkih bolesti koje autori definiraju kao osobe s većim opsegom struka i visokim nivoima triglicerida nakon obroka.
Istraživanje, objavljeno u januaru ove godine, pronašlo je vezu između svakodnevnog konzumiranja leće tokom 12 sedmica i nižeg LDL ("lošeg") i ukupnog holesterola te nivoa šećera u krvi nakon obroka. Visoki nivo holesterola, šećera u krvi i upale mogu igrati ključnu ulogu u kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu i drugim hroničnim bolestima.
- Ove informacije dodatno pomažu u razvoju prehrambenih strategija na bazi mahunarki za smanjenje rizika od bolesti te usporavanje ili preokretanje napredovanja metaboličkih bolesti kod rizičnih grupa - napisali su autori u studiji.
Mahunarke se odnose na leću i druge jestive sušene sjemenke mahunarki, kao što su grah, suhi grašak i slanutak.
Gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz rekao je za Health da je studija bila ograničena jer je uključivala samo 38 ljudi, a svi su sudionici bili pod visokim rizikom od metaboličke bolesti. 
Dnevna konzumacija leće može pomoći u snižavanju holesterola i poticanju zdravije probave.
- Naši rezultati sugeriraju da dnevna konzumacija leće može biti korisna u snižavanju kolesterola te postprandijalnih glikemijskih i upalnih odgovora, bez izazivanja GI stresa - istaknuli su autori.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO