Tikvice su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima. Imaju mnogo vlakana, malo kalorija, a puno vode, zbog čega su omiljena namirnica tijekom ljeta. Ukoliko u kući imate tikvicu, mrkvu, sir, krompir, može za ručak napraviti ćevape od povrća koji su veoma ukusni.
– 4 kašike zobenih pahuljica
– 2 kašike kiselog vrhnja ili jogurta
Tikvice najprije operite (po potrebi ogulite), a zatim naribajte i posolite. Ostavite da odstoje desetak minuta kako bi pustile vodu. Potom ih dobro ocijedite.
Kada su tikvice ocijeđene, naribajte mrkvu, 100 g polutvrdog sira te jedan krompir. Sve sastojke pomiješajte s tikvicama i dodajte začine.
Potom dodajte mljevene zobene pahuljice i ostavite smjesu da odstoji oko 20 minuta. Oblikujte ćevape i uvaljajte u brašno te pržite svaki po pet minuta sa svake strane.