Ukoliko imate problema da skuhate rižu tako da bude odgovarajuće teksture i ukusa, otkrit ćemo vam jednostavan trik.
Tokom kuhanja riže trebalo bi da dodate malo maslinovog ulja.
Bijela riža može biti odličan dodatak zdravoj večeri, ali često ispadne bljutava ako se ne skuha kako treba.
Mnogi rižu kuhaju samo u vodi, ali to može dovesti do toga da se zalijepi tokom kuhanja, što rezultira kašastom teksturom.
Pomiješajte opranu rižu, vodu i ulje u šerpi. Promiješajte, poklopite i smanjite temperaturu kako bi se lagano krčkala.
Dodavanje ulja u ključalu vodu pomaže da se zrna riže ne lijepe jedno za drugo, što smanjuje šanse da postane ljepljiva. Malo ulja također pomaže da se ukloni višak skroba, čineći rižu rastresitijom i mekšom.
Ovo je jednostavan način da znatno poboljšate teksturu bijele riže, a istovremeno joj daje sjajan, privlačan izgled kada se posluži.