Ljetni mjeseci sa sobom donose visoke temperature i povećan rizik od trovanja hranom.
Toplina stvara idealne uslove za proliferaciju patogenih mikroorganizama, što može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.
Namirnice bogate vlagom i proteinima, poput sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa, morskih plodova, jaja i mliječnih proizvoda, predstavljaju najveći rizik za razvoj bakterijskih infekcija, poput onih uzrokovanih Salmonella spp., Listeria monocytogenes i Clostridium perfringens.
Preko 60 posto trovanja hranom ljeti povezano je upravo s nepravilno uskladištenim ili termički neadekvatno obrađenim proteinima.
Drugi problem predstavljaju i gotovi proizvodi poput salata s majonezom i hladna jela koja se ne drže na adekvatnoj temperaturi.
Od ključne je važnosti da se hrana pravilno hladi i brzo konzumira.
U vrućinama treba izbjegavati konzumaciju sirovog ili polupečenog mesa i morskih plodova, zatim ne ostavljati gotovu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata i konzumirati hranu pripremljenu neposredno prije jela.