navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Provjerite ispravnost

Koliko dugo jaja mogu ostati svježa u frižideru?

Nakon kupovine, jaja odmah spremite u frižider i ne ostavljajte ih na sobnoj temperaturi duže od dva sata

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 25.05.2025. u 18:02
get url
text
Najpouzdaniji način provjere je miris
Najpouzdaniji način provjere je miris /
FOTO: Arhiva
Jaja su izuzetno hranjiva namirnica bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima D i B12 te mnogim drugim nutrijentima. Zbog rastućih cijena hrane, postala su još vrednija, pa se često postavlja pitanje koliko dugo mogu ostati svježa i kako utvrditi jesu li pokvarena.
  Na pakovanju jaja obično ćete pronaći jedan od dva datuma: datum pakovanja ili rok trajanja. Ako je naveden datum pakovanja, jaja obično ostaju svježa do četiri sedmice nakon tog datuma.

Hladna voda

Ako je naznačen rok trajanja, preporučljivo je jaja iskoristiti prije tog datuma.
Iako je rok trajanja važan pokazatelj, jaja nisu nužno pokvarena odmah nakon što on istekne. Postoji nekoliko jednostavnih načina da provjerite njihovu ispravnost. 
  Prije kupovine, uvijek provjerite ljusku jaja. Izbjegavajte pakovanja s pukotinama ili oštećenjima. Kod kuće možete isprobati "test plovnosti" - stavite jaje u zdjelu s hladnom vodom. Ako potone, svježe je. Ako pluta, vjerojatno je starije, ali ne nužno nejestivo.
Najpouzdaniji način provjere je miris. Pokvarena jaja, bilo kuhana ili sirova, imaju karakterističan miris sumpora. Ako primijetite neugodan miris, jaje je najbolje baciti.  

Kartonska kutija

  Nakon kupovine, jaja odmah spremite u frižider i ne ostavljajte ih na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Izbjegavajte čuvanje jaja u vratima frižidera, gdje su temperature nešto više i osciliraju. Umjesto toga, držite ih u njihovoj originalnoj kartonskoj kutiji na stražnjem dijelu hladnjaka, gdje je temperatura najniža.
Kartonska kutija pomaže u očuvanju vlage i sprječava upijanje mirisa iz hladnjaka.Pridržavajući se ovih savjeta, osigurat ćete da vaša jaja ostanu svježa i sigurna za konzumaciju što je moguće duže.  
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO