navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nova studija

Jaja mogu smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti

Učesnici u studiji, koji su konzumirali više od jednog jajeta sedmično, imali su značajno manji rizik za razvoj bolesti

AUTOR: Faktor/The Journal of Nutrition
Objavljeno: 17.05.2025. u 16:47
get url
text
Nova studija provedena u okviru Rush Memory and Aging Project pokazuje da redovno konzumiranje jaja može biti povezano s manjim rizikom od razvoja Alzheimerove demencije. Istraživači su analizirali prehrambene navike 1024 starije osobe (prosječna starost 81 godinu), prateći ih u prosjeku 6,7 godina.
Kod 280 učesnika (27,3 posto) razvijena je Alzheimerova demencija tokom perioda praćenja. Ipak, učesnici koji su konzumirali više od jednog jajeta sedmično imali su značajno manji rizik za razvoj bolesti, dok su slični rezultati potvrđeni i kod onih koji su jeli dva ili više jaja sedmično.
Analiza autopsija 578 preminulih ispitanika dodatno je potvrdila da veća konzumacija jaja korelira s manjim prisustvom Alzheimerove patologije u mozgu. Ujedno, utvrđeno je da prehrambeni holin – nutrijent prisutan u jajima – posreduje u 39 posto ukupnog učinka jaja na smanjenje rizika od demencije.
Studija ukazuje da su jaja bogata hranjivim tvarima važnim za zdravlje mozga, uključujući holin, omega-3 masne kiseline i lutein. Nalazi sugeriraju da umjerena, redovna konzumacija jaja može imati zaštitni učinak na kognitivne funkcije i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO