Nova studija provedena u okviru Rush Memory and Aging
Project pokazuje da redovno konzumiranje jaja može biti povezano s manjim
rizikom od razvoja Alzheimerove demencije. Istraživači su analizirali
prehrambene navike 1024 starije osobe (prosječna starost 81 godinu), prateći ih
u prosjeku 6,7 godina.
Kod 280 učesnika (27,3 posto) razvijena je Alzheimerova demencija
tokom perioda praćenja. Ipak, učesnici koji su konzumirali više od jednog
jajeta sedmično imali su značajno manji rizik za razvoj bolesti, dok
su slični rezultati potvrđeni i kod onih koji su jeli dva ili više jaja
sedmično.
Analiza autopsija 578 preminulih ispitanika dodatno je
potvrdila da veća konzumacija jaja korelira s manjim prisustvom Alzheimerove
patologije u mozgu. Ujedno, utvrđeno je da prehrambeni holin – nutrijent
prisutan u jajima – posreduje u 39 posto ukupnog učinka jaja na smanjenje rizika od
demencije.
Studija ukazuje da su jaja bogata hranjivim tvarima važnim
za zdravlje mozga, uključujući holin, omega-3 masne kiseline i lutein. Nalazi
sugeriraju da umjerena, redovna konzumacija jaja može imati zaštitni učinak na
kognitivne funkcije i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.