Kora od banane je koristan sastojak, koji, osim što je ukusan, hranljiv je i zdrav.
Oko 40 procenata težine banane čini njena kora, koju svi bacamo, a ona je prepuna hranljivih sastojaka.
Naravno, kora od banane je prilično beskorisna kada je sirova, ali ako se pravilno pripremi, ima prilično dobar ukus i da produži rok trajanja nekim proizvodima jer ima antioksidativna i antimikrobna svojstva.
Ako se kora od banane blanšira, osuši i samelje u brašno, od nje se mogu praviti peciva, koja imaju podjednako dobar ukus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.
Nauka tvrdi da kora od banane sadrži minerale i hranljive materije koji smanjuju rizik od raka.
Banane su jedno od omiljenih voća, koje se ubraja i u najzdravije i koje i bebe smiju da jedu, ali čak ni one nisu savršeni saveznik u zdravoj ishrani baš svakome.
Jedna banana obično ima 100 do 125 grama, a sadrži oko 75 posto vode. Također, jedna banana, od 100 grama ima 89 kalorija, dijetnih vlakana ima 2,6 a ugljenih hidrata 23 grama.
Od vitamina najviše sadrži vitamin B6 i C, a od minerala kalij, magnezij i fosfor. Banana sadrži više skroba u odnosu na drugo voće.