Kada pojedete mandarine, ne bacajte koru u smeće. Mandarine su ukusno voće koje mnogi vole. Jedu se svuda, čak i na ulici, a kora se redovno baca.
Iako je obično bacamo, kora mandarine obiluje nutrijentima! Samo 10 grama kore mandarine sadrži 3 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana, 2 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, a sadrži i željezo, kalcijum, obilje antioksidanasa, nema masnoće…
Međutim, to je zapravo veoma korisno i zdravo. Postoji mnogo načina na koje se može koristiti, a ovde predstavljamo samo tri dokazana.
Ne pokušavajte ove recepte sa prskanim mandarinama, koristite samo one domaće, bez hemikalija, prenosi vijesti.me.
Čaj od kore mandarine navodno snižava holesterol, a dobra je prevencija hroničnih oboljenja i kancera. Uz to, jača imuni sistem, poboljšava varenje, a pozitivno utječe i na zdravlje kože, srca i mozga.
Sve što je potrebno jeste da ogulite mandarine, stavite koru u hermetički zatvorenu teglicu i čuvate je na hladnom i mračnom mjestu. Poslije najmanje mjesec dana, kada se korice osuše, uzmite nekoliko njih i prelijte je vrelom vodom, pa ostavite da odstoji pokriveno pet minuta. Možete da je zasladite medom, a dopušteno je i da se čaj od kore mandarine miješa sa drugim čajevima, idealno sa crnim čajem.
Ako ste u prošlosti imali gljivična oboljenja kože, kako biste spriječili da se stanje vrati, protrljajte po koži koru mandarine dvaput sedmično tokom četiri sedmice.
Ovo je posebno popularan trik u slučaju gljivica na stopalima, a poznato je da kora mandarine ima antibakterijska svojstva, efekat blagog pilinga. Pruža i njegu, miris i pomaže u regeneraciji oštećene i suhe kože na petama.
Ako imate upalu grla ili kašalj
Sameljite 50 grama kore mandarine i stavite u staklenu teglu.
Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40 posto alkohola.
Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji sedam dana na tamnom mjestu. Poslije toga jedite jednu kašiku poslije jela, a zatim pojedite jednu kašiku meda.