navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vjerovatno niste znali

Koru od mandarine nikad ne bacajte: Čuvat ćete je kao blago kada vidite koliko je korisna i zdrava

AUTOR: Krstarica
Objavljeno: 09.12.2024. u 15:09
get url
text
Kada pojedete mandarine, ne bacajte koru u smeće. Mandarine su ukusno voće koje mnogi vole. Jedu se svuda, čak i na ulici, a kora se redovno baca.
Iako je obično bacamo, kora mandarine obiluje nutrijentima! Samo 10 grama kore mandarine sadrži 3 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana, 2 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, a sadrži i željezo, kalcijum, obilje antioksidanasa, nema masnoće…
Međutim, to je zapravo veoma korisno i zdravo. Postoji mnogo načina na koje se može koristiti, a ovde predstavljamo samo tri dokazana.
Ne pokušavajte ove recepte sa prskanim mandarinama, koristite samo one domaće, bez hemikalija, prenosi vijesti.me.
Čaj od kore mandarine
Čaj od kore mandarine navodno snižava holesterol, a dobra je prevencija hroničnih oboljenja i kancera. Uz to, jača imuni sistem, poboljšava varenje, a pozitivno utječe i na zdravlje kože, srca i mozga.
Sve što je potrebno jeste da ogulite mandarine, stavite koru u hermetički zatvorenu teglicu i čuvate je na hladnom i mračnom mjestu. Poslije najmanje mjesec dana, kada se korice osuše, uzmite nekoliko njih i prelijte je vrelom vodom, pa ostavite da odstoji pokriveno pet minuta. Možete da je zasladite medom, a dopušteno je i da se čaj od kore mandarine miješa sa drugim čajevima, idealno sa crnim čajem.
Protiv gljivica
Ako ste u prošlosti imali gljivična oboljenja kože, kako biste spriječili da se stanje vrati, protrljajte po koži koru mandarine dvaput sedmično tokom četiri sedmice.
Ovo je posebno popularan trik u slučaju gljivica na stopalima, a poznato je da kora mandarine ima antibakterijska svojstva, efekat blagog pilinga. Pruža i njegu, miris i pomaže u regeneraciji oštećene i suhe kože na petama.
Ako imate upalu grla ili kašalj
Sameljite 50 grama kore mandarine i stavite u staklenu teglu.
Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40 posto alkohola.
Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji sedam dana na tamnom mjestu. Poslije toga jedite jednu kašiku poslije jela, a zatim pojedite jednu kašiku meda.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO