Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. vijeka. Uprkos tome, teško je zamisliti jesen i zimu bez tog slasnog voća. Otkrijte zašto biste trebali češće jesti mandarine i kuhati s njima.
Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet tijela i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. U stotinu grama narandžastog voća, nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.
Zbog malenog udjela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom, a preporučuje se uvrstiti na jelovnik osoba koje pokušavaju izgubiti višak kilograma. Ubrzava i metabolizam te tako pomaže u topljenju masnih jastučića na predjelu trbuha. Citrusi imaju i nizak glikemijski indeks koji pomaže uravnotežiti nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.
Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti niti na bijelu vlaknastu ovojnicu koja obavija plod s unutarnje strane kore. Jedete li puno ugljikohidrata i masti, taj će dio citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći ubrzati uspavanu probavu, tačnije peristaltiku crijeva te tako smanjiti djelovanje štetnih rezultata probave na stijenke tog organa.
Mandarina je dobar izvor kalija, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjive tvari u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na stijenkama arterija, što može dovesti do srčanog udara.
U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od pojedinih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnom sistemu, a ima opuštajući utjecaj na nervni sistem, pa se preporučuje koristiti kod tjeskobnih situacija ili ako ste pod stresom.