Ako volite jela na kašiku, bogatog ukusa i fine teksture, ovaj rižoto će
vam postati omiljen. Kremast, topao i pun okusa – idealan za laganu večeru ili
vikend obrok koji mami osmijeh.
1 čaša (250 ml) riže za rižoto (najbolje arborio)
1 l vode za namakanje riže
So i bijeli biber po ukusu
2 čaše (od 250 ml) vode u kojoj se kuhala brokula
1 kutija sira Danish Camembert
100 ml slatkog vrhnja za kuhanje
Rižu prvo isperite i ostavite da se namače u hladnoj vodi oko 30 minuta.
U međuvremenu, brokulu operite, razdvojite na cvjetove i kratko prokuhajte u
slanoj vodi – dovoljno je 5 minuta. Kad je gotova, ocijedite je, ali sačuvajte
vodu jer će nam kasnije poslužiti kao baza za rižoto.
Na malo ulja propržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Zatim
dodajte ocijeđenu rižu i kratko je propržite uz stalno miješanje, da zrna
postanu lagano staklasta. Polako dodajte vodu u kojoj se kuhala brokula – malo
po malo, kao što se i pravi klasični rižoto. Miješajte stalno i dolijevajte
tečnost dok riža ne omekša, a tekstura ostane kremasta.
Kada je riža skoro gotova, dodajte brokulu, slatko vrhnje i komadiće sira
Camembert (bez kore ako želite još nježniji ukus). Miješajte dok se sir potpuno
ne istopi i sjedini s rižom. Posolite i pobiberite po ukusu.
Poslužite toplo, uz malo svježe naribanog parmezana (po želji) i nekoliko
kapi maslinovog ulja za dodatnu aromu.
Ako volite jači okus, dodajte i malo naribanog muškatnog oraščića ili
preprženih badema za hrskavi kontrast.