navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Kremasti rižoto s brokulom i sirom Camembert - jednostavno, mirisno i neodoljivo

Ako volite jela na kašiku, bogate teksture, ovaj rižoto će vam biti omiljen

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 15.05.2025. u 08:58
get url
text
Rižoto s brokulom idealan je za večeru
Rižoto s brokulom idealan je za večeru
Ako volite jela na kašiku, bogatog ukusa i fine teksture, ovaj rižoto će vam postati omiljen. Kremast, topao i pun okusa – idealan za laganu večeru ili vikend obrok koji mami osmijeh.
Sastojci:
1 čaša (250 ml) riže za rižoto (najbolje arborio)
1 l vode za namakanje riže
1 srednja brokula
1/2 glavice crvenog luka
2 kašike ulja
So i bijeli biber po ukusu
2 čaše (od 250 ml) vode u kojoj se kuhala brokula
1 kutija sira Danish Camembert
100 ml slatkog vrhnja za kuhanje
Priprema:
Rižu prvo isperite i ostavite da se namače u hladnoj vodi oko 30 minuta. U međuvremenu, brokulu operite, razdvojite na cvjetove i kratko prokuhajte u slanoj vodi – dovoljno je 5 minuta. Kad je gotova, ocijedite je, ali sačuvajte vodu jer će nam kasnije poslužiti kao baza za rižoto.
Na malo ulja propržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte ocijeđenu rižu i kratko je propržite uz stalno miješanje, da zrna postanu lagano staklasta. Polako dodajte vodu u kojoj se kuhala brokula – malo po malo, kao što se i pravi klasični rižoto. Miješajte stalno i dolijevajte tečnost dok riža ne omekša, a tekstura ostane kremasta.
Kada je riža skoro gotova, dodajte brokulu, slatko vrhnje i komadiće sira Camembert (bez kore ako želite još nježniji ukus). Miješajte dok se sir potpuno ne istopi i sjedini s rižom. Posolite i pobiberite po ukusu.
Posluživanje:
Poslužite toplo, uz malo svježe naribanog parmezana (po želji) i nekoliko kapi maslinovog ulja za dodatnu aromu.
Ako volite jači okus, dodajte i malo naribanog muškatnog oraščića ili preprženih badema za hrskavi kontrast.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO