Ova jednostavna, ali ukusna salata od graha savršen je izbor za sve ljubitelje zdrave hrane. Kombinacija mekog graha, mirisnog crnog luka i svježeg bučinog ulja čini ovaj recept pravim malim delikatesom, koji je istovremeno hranjiv i osvežavajuć.
Brza priprema i bogatstvo okusa čine ovu salatu idealnim prilogom ili čak samostalnim obrokom za lagani ručak.
300 g suhog graha
1 glavica luka
1 kaškicasoli
½ kaškice bibera 1 kašika octa
3 kašike bučinog ulja
Grah operite i ostavite preko noći u vodi. Ocijedite ga i stavite u lonac sa kipućom vodom. Kuhajte grah 2-3 sata, odnosno dok ne postane mekan. Nakon što je skuhan, ocijedite grah i ostavite da se malo ohladi.
Očistite glavicu luka i nasjeckajte je na tanke kolutiće. Grah posolite i popaprite, pa pomiješajte s lukom. Dodajte ocat i bučino ulje, još jednom sve dobro promiješajte i poslužite.