Probava je složen proces koji doprinosi razgradnji hrane koju jedemo u esencijalne hranjive tvari potrebne našem tijelu. Zdrav probavni sistem ključan je za cjelokupnu dobrobit jer osigurava pravilnu apsorpciju hranjivih tvari i optimalno zdravlje crijeva.
Iako na probavni sistem utječe mnogo faktora, određene namirnice mogu imati značajnu ulogu u poboljšanju ovog procesa. Kada jedemo pravu hranu, bogatu vlaknima i probioticima, ona pomaže sistemu da učinkovitije razgradi hranu, što rezultira boljim radom crijeva.
Ljekar i nutricionist dr. Peter Brukner, ljekar dr. Ralph Waldo i dijetetičarka Jordan Anthony otkrili su koje namirnice moramo uvrstiti u svoju prehranu kako bismo poboljšali probavu i zdravlje crijeva.
Jogurt je bogat izvor probiotika koji sadrže žive korisne bakterije, a mogu promicati zdravu crijevnu mikrobiotu. Zdrava mikrobiota pomaže učinkovitije razgraditi hranu, čime se omogućava bolja dostupnost hranjivih tvari.
- Probiotici, poput jogurta, pravi su heroji za vašu probavu. Pomažu razgraditi hranu kako bi tijelo lakše apsorbiralo hranjive tvari te ujedno drže štetne bakterije pod kontrolom, smanjujući mogućnost probavnih problema - ističe dr. Brukner za SheFinds.
Banane su također moćne za zdravlje crijeva. Dr. Brukner navodi da, zahvaljujući pektinu, "mogu olakšati zatvor ili proljev".
- Također, banane pružaju mnogo prebiotika koji služe kao hrana dobrim bakterijama u vašem želucu - pojasnio je.
Bijeli luk sadrži prebiotičke spojeve koji hrane korisne crijevne bakterije. Ti prebiotici mogu pomoći u rastu dobrih bakterija, što doprinosi uravnoteženoj crijevnoj mikrobioti. Važno je započeti s manjom količinom ako nismo naviknuti jesti bijeli luk jer prekomjerna količina može izazvati probavne probleme.
- Bijeli luk sadrži prebiotike i obiluje antimikrobnim te antivirusnim svojstvima, što znači da doprinosi rastu dobrih bakterija i istovremeno može spriječiti razvoj loših bakterija. To može spriječiti infekcije dok se tijelo oporavlja - objašnjava Anthony.
Artičoke su prepune vlakana koja su ključna za probavu. Budući da sadrže i inulin, vrstu prebiotičkog vlakna, mogu poticati rast dobrih bakterija.
- Osim svojih drugih kvaliteta, artičoke su bogate inulinom, vlaknom koje djeluje kao prebiotik, što može podržati crijevnu mikrobiotu, a to zauzvrat pomaže u poboljšanju zdravlja crijeva - zaključuje Anthony.