Zobene pahuljice sadrže puno vlakana i odličan su izbor za doručak, ali ipak ne odgovaraju svima.
Biotehnolog Dimitrij Bistrov otkrio je za koga je opasno jesti zobene pahuljice.
- Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva ili drugim gastrointestinalnim tegobama trebale bi biti oprezne te postepeno uvoditi zobenu kašu u prehranu - kazao je Bistrov.
Fitinska kiselina, koja se nalazi u zobenim pahuljicama, može ometati apsorpciju kalcija, magnezija, željeza i cinka.
Kod osoba s neuravnoteženom prehranom, to dovodi do nedostatka važnih mikroelemenata.
Kod nekih, zobena kaša može izazvati pojedinačne alergijske reakcije: osip na koži, svrbež, oticanje, čak i anafilaktički šok u posebno teškim slučajevima.
Istraživači su nedavno proučavali kako konzumiranje zobi može utjecati na nivo inzulina, gubitak težine i smanjenje rizika od dijabetesa.
Prema rezultatima studije objavljene u augustu ove godine u Journal of Clinical Medicine, jedenje zobi smatra se korisnim oblikom prehrambene intervencije, posebno kod osoba koje imaju loše kontroliran dijabetes tipa 2.
- Beta-glukan, topivo vlakno prisutno u zobi, može pomoći u smanjenju nivoa glukoze i holesterola - zaključili su istraživači.
Ipak, osobama s dijabetesom i drugim metaboličkim poremećajima savjetuje se da ne pretjeruju sa konzumiranjem zobene kaše.