navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobrobiti vlakana

Ljekari kažu da ova hrana život čini boljim, pomaže u mršanju

Što ste sitiji i zadovoljniji nakon obroka, manja je vjerovatnoća da ćete doći u napast i posezati za grickalicama

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 25.06.2024. u 07:59
get url
text
Vlakna su veoma dobra za zdravlje, a sadrže ih mnoge namirnice. Prema riječima ljekara, za organizam je najbolje jesti kruške, tikvu, šljive, kupus, špinat, sjemenke lana. Sve navedene namirnice obiluju vlaknima, a njihov učinak prvo ćemo iskusiti kroz poboljšanu probavu.
Povrh navedene hrane, psyllium ljuskice su još jedan izvor topivih dijetalnih vlakana. One dokazano snižavaju nivo kolesterola, što je važno za prevenciju bolesti srca i krvožilnog sistema. Osim vlakana koja pomažu u normalizaciji rada crijeva, psyllium ljuskice sadrže i neprobavljive ugljikohidrate koji pozitivno utječu na mikrofloru, piše časopis Health.
Vlakna pomažu i u skidanju kilograma
Vlakna se sporije probavljaju, pa će vas zasititi na duže vrijeme. Što ste sitiji i zadovoljniji nakon obroka, manja je vjerovatnoća da ćete doći u napast i posezati za grickalicama. Još jedan plus je što vlaknima obiluju voće, povrće i cjelovite žitarice, odnosno namirnice koje sačinjavaju zdrav plan prehrane.
POVEZANO