open-navfaktor-logo
search
Izumitelj i vizionar
Nikola Tesla nije mnogo jeo, preferirao je dva obroka, a za užinu je konzumirao ovu voćku
Neki izvori navode da je Tesla praktikovao kratke periode posta, radi čišćenja tijela i uma od toksina, poboljšavanja mentalne bistrine
AUTOR: Faktor
08.06.2024. u 18:37
get url
text
Nikola Tesla
Nikola Tesla
FOTO: SCREENSHOT
Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih izumitelja i vizionara. Bio je poznat po svojoj asketskoj ishrani, koja se zasnivala uglavnom na biljnoj hrani. Prema nekim izvorima, Tesla je veći dio svog života praktikovao vegetarijanstvo, vjerujući da mu takva ishrana povećava energiju i poboljšava mentalni fokus.
Tesla je u jednom intervjuu podijelio svoju filozofiju ishrane, ističući važnost izbora namirnica koje unosimo u svoje tijelo.
- Hrana je možda najvažniji faktor koji utječe na našu sposobnost razmišljanja i kreativnosti - rekao je Tesla.
Iako je bio poznat po skromnosti i jednostavnosti u ishrani, nije se plašio eksperimentisanja. Neki izvori navode da je Tesla praktikovao kratke periode posta, radi čišćenja tijela i uma od toksina, poboljšavanja mentalne bistrine.
Detalji njegove ishrane često su tajnoviti i kontroverzni, ali mnogi istraživači se slažu da je Teslina skromna ishrana zasnovana na povrću uglavnom odigrala ključnu ulogu u održavanju njegove vitalnosti i mentalne oštrine. Kada je riječ o dnevnom rasporedu obroka, Tesla je imao neobične navike. Za doručak bi obično popio jednu do dvije šolje toplog mleka i pojeo nekoliko jaja.
Često nije imao ništa za ručak, a držao se dva glavna obroka dnevno: doručka i večere. Za večeru bi jeo povrće i supu, a za užinu bi uzeo komad sira i jabuku.
Tesla je bio poznat po svom asketizmu i kontroli, a njegova ishrana i navike spavanja bili su dio njegove posebne životne filozofije. Ove navike, koliko god bile nekonvencionalne, doprinijele su njegovoj nevjerovatnoj kreativnosti i sposobnosti da dođe do ideja koje su promijenile svijet.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.