Mrkva je, uz cveklu, jedna od najzdravijih vrsta korjenastog povrća te je s opravdanim razlogom često sastavni dio prirodnih načina liječenja hroničnih oboljenja.
Premda se mrkva danas može naći i u drugim nijansama, najčešće je dostupna u narandžastoj boji.
Upravo ta boja ukazuje na obilje karotenoida, tačnije beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u izuzetno važni vitamin A.
Osim što daje snažan poticaj imunitetu, beta-karoten poboljšava vid i pridonosi zdravlju kože.
Usto, djeluje protiv slobodnih radikala te smanjuje rizik od hroničnih oboljenja.
Mrkva je siromašna kalorijama, a bogata topivim i netopivim vlaknima, što je čini savršenim izborom kod viška kilograma i konstipacije.
Sadrži i važne antioksidanse, poput vitamina C, D, E i K te minerala kalcija, kalija i magnezija.
Ako mrkvu konzumirate sirovu, pirjanu ili pečenu, pojest ćete možda jednu-dvije, a za pripremu samo jedne šoljice soka trebat će vam oko pet cijelih mrkvi.
Na taj način ćete i svom imunitetu dati snažniji poticaj i pridonijet ćete lužnatosti organizma (mrkva, naime, spada među alkalno ili lužnato povrće).