Paradajz je bogat vitaminima A, C, K, B6, kao i folnom kiselinom i kalijumom. Osim toga sadrži i natrijum, tiamin, niacin, magnezijum, fosfor i bakar.
Paradajz je izvor dijetalnih vlakana i vode. Jedna šolja svježeg paradajza osigurat će 57,3 posto dnevnog unosa vitamina C, 22,4 posto vitamina A, 7,9 posto vlakana...
Beta-karoten u paradajzu (koji se također nalazi u krompiru i mrtkvi) štiti kožu od štetnih UV zraka. S druge strane, i likopen, kojim paradajz obiluje, deluje kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.
Popularno crveno povrće sadrži kalcijum i kalijum koji pomažu u jačanju koštanog sistema. Osteokalcin, koštani protein, sintetiše vitamin K, kojeg ima puno u paradajzu. Osteokalcin veže molekule kalcijuma, ojačavajući tako koštano tkivo.
Nedostatak kalijuma u našoj ishrani uzrokuje visok krvni pritisak. Također, na to mogu utjecati i višak natrijuma, jer kalijum izbacuje natrijum iz tijela. Paradajz pruža dovoljno kalijuma i snižava krvni pritisak.
Još jedna od bitnih zdravstvenih koristi paradajza jeste to da on pomaže u reguliranju nivoa šećera u krvi. Odličan je izvor hroma i vlakana koji održavaju normalan nivo šećera u krvi.