navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čuvar zdravlja

Sedam razloga zašto paradajz treba jesti uz svaki obrok

Paradajz sadrži i likopen, veoma važan fitonutrijent koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno dejstvo i smanjuje rizik od srčanih oboljenja

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 29.04.2025. u 09:50
get url
text
Savršeno se slaže sa mesom, ribom i drugim povrćem
Savršeno se slaže sa mesom, ribom i drugim povrćem /
FOTO: Arhiva
Može se jesti sirov, sušen i kuhan, pripreman na bezbroj načina, savršeno se slaže sa mesom, ribom i drugim povrćem, a možemo i sami da ga uzgajamo.
To je paradajz koji po svom ukusu i sastavu spada u povrće koje treba da jedemo svaki dan. Saznajte sve prednosti ove ukusne crvene hrane.
Paradajz je pun vitamina C. Ovaj ključni vitamin jača imunitet. Sadrži i značajne količine vitamina B i vitamina E i K. Bogat je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, a posebno željezom.
Sadrži i likopen, veoma važan fitonutrijent koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno dejstvo i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Reguliše varenje i sprečava negativne efekte bakterija.
Paradajz stimuliše stvaranje karnitina. Ova supstanca slična aminokiselini razgrađuje i sagorijeva masti i pretvara ih u energiju.
Konzumiranje paradajza ili proizvoda od paradajza smanjuje nivo holesterola i triglicerida.
Paradajz je također prepun drugih hranjivih sastojaka kao što su beta karoten i lutein i zeaksantin koji se često nazivaju "vitamini za oči".
Paradajz je jedna od rijetkih namirnica koja preradom ne gubi svoju nutritivnu vrijednost.
Plodovi paradajza su savršeni za pripremu salata, sosova ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u rerni, pržiti, kuhati, puniti i dinstati, a njihov slatko-kiseli ukus je nezamjenjiv.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO