navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno

Ne bacajte košpice od lubenice, evo kako ih sve možete iskoristiti

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 19.07.2024. u 07:40
get url
text
FOTO: Shutterstock
Lubenica je omiljeno ljetno voće, zapravo povrće. Njene košpice su bogate vitaminom B, nezasićenim masnim kiselinama, željezom, magnezijem i kalcijem, ali i vlaknima pa su dobre za probavu, a mogu se jesti sirove ili pečene, no treba ih dobro prožvakati. Najbolje su ipak pečene.
Lubenicu prvo očistite od košpica a zatim košpice dobro isperite pod vodom. Potom ih ravnomjerno rasporedite po tepsiji na koju ste stavili papirnati ubrus i pustite ih da se osuše. Možete ih ostaviti i vani na suncu kako bi se što brže osušile.
Sjemenke zatim stavite na tavicu, dodajte im malo slane vode i kuhajte na vatri srednje jačine uz miješanje dok sva voda ne ispari. Zatim ih stavite na pleh za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, premažite ih maslinovim uljem i ravnomjerno rasporedite. Pecite ih između 8 i 10 minuta na 180 stepeni, a kada se ohlade, možete ih jesti kao grickalice ili ih dodati u salatu.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO