Njeno veličanstvo - paprika, prepuna je vitamina i minerala, od kojih se posebno ističu vitamini C i B, kalij, kao i dijetalna vlakna. Osim toga, ovo povrće sadrži jedno rijetko jedinjenje, koje paprici daje specifičnu boju ali je moćne sposobnosti u borbi brotiv bolesti.
Među najbolje čuvare očiju i vida svrstava se paprika. Ovo povrće je veoma bogat izvor luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji igraju važnu ulogu u prevenciji katarakte, kao i bolesti srednjeg dijela mrežnjače oka, takozvane makularne degeneracije, koja se javlja kod starijih osoba.
Paprika je izuzetno bogata vitaminom C - pola paprike sadrži čak 100 miligrama vitamina C. Osim toga što je veoma moćan antioksidant, vitamin C pospješuje apsorpciju željeza u krvi.
Paprika je odličan izvor antioksidanata, koji su povezani sa boljim zdravljem i zaštitom od stanja poput srčanih bolesti i raka. Jedan od najrjeđih hemijskih elemenata - likopen je vrlo moćan antioksidans, a uglavnom može da se nađe u crvenoj paprici. Zapravo, likopen je zaslužan za crvenu, narandžastu i žutu boju povrća, a organizam ga dobija isključivo putem hrane.
Slatke sorte paprike mogu pozitivno da utiču na nagle skokove nivoa glukoze u krvi. Zbog toga se paprika preporučuje kao dio ishrane osobama sa dijabetesom i metaboličkim poremećajima.
Flavonoidi, fenolne kiseline i karotenoidi koji se nalaze u paprici mogu pomoći u održavanju zdravlja mozga i spriječiti gubitak pamćenja koji je povezan sa Alchajmerovom bolešću.