navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Blagodat za organizam

Njeno veličanstvo višnja, bogata vitaminima i mineralima

Svježi sok od višnje možemo napraviti u običnom sokovniku

Objavljeno: 05.06.2024. u 19:49
get url
text
FOTO: Shutterstock
Višnja je voćka koja daje jarko crvene plodove koje su blagodat za naš organizam, sazrijevaju u junu.
Ljekovitost višnje ne proizlazi samo iz antocijanina, nego i mnogih vitamina i minerala koje sadrži. Veliki je izvor kalcija, magnezija, fosfora, željeza, cinka i bakra. Od vitamina, najviše sadrži vitamina A, vitamina C i B6. Sadrži i tiamine, riboflavine i niacin. Zbog svega toga poznata je po mnogim ljekovitim djelovanjima. Jedni od njih su ublažavanje bolova. Preporučuje se sportašima nakon vježbanja jer sprečava upale mišića i smanjuje njihovu štetu nakon teških fizičkih napora.
Serotonin u višnji, poznat i kao hormon sreće, smanjuje stres i smiruje tijelo, pa višnja djeluje i protiv nesanice. Odlična je i za smanjenje simptoma gihta i ostalih vrsta artritisa, pogotovo osteoartritisa.
Redovno pijenje soka od višnje pomaže u koncentraciji i boljem pamćenju, sprečava bolesti srca i ostale probleme kardiovaskularnog sistema, uključujući povišeni kolesterol i slabokrvnost, odnosno anemiju. Antioksidansi su odlična prevencija za razne oblike raka i tumora, a štiti i od bolesti mokraćnih puteva te od razvoja dijabetesa.
Sokove od višnje možemo kupiti u gotovo svakoj trgovini ali isplati se napraviti i onaj domaći, pogotovo ako imate svježih višanja. Domaćom pripremom zadržat ćemo veći broj vitamina, minerala i ostalih nutrijenata, koji će proizvod učiniti zdravijim.
Svježi sok od višnje možemo napraviti u običnom sokovniku. Očistimo višnje od koštica, stavimo u sokovnik i u iscijeđeni sok dodamo po želji vode ili leda. Možemo ga i zasladiti prirodnim zaslađivačima poput stevije, meda, sirupa od agave. Ako nemate sokovnik, višnje ubacite u blender i s vodom napravite smoothie. Oba napitka pijemo svježe pripremljene.
POVEZANO