Turska baklava,
prepoznatljiva širom svijeta po svojoj zlatnoj, hrskavoj kori i nježnom sirupu,
nudi okus koji ostaje u sjećanju dugo nakon prvog zalogaja. Ovaj neodoljivi
desert,često rangiran među najboljim na svijetu, odavno je prešao granice
zahvaljujući velikom izvozu i sve većem broju turskih slastičarnica. Od Amerike
do Japana, specijalizirani baklava butici turskih majstora privlače duge redove
ljubitelja slatkog u potrazi za autentičnim okusom.
Bilo
da ste strastveni znalac ili znatiželjni gurman, najbolje mjesto za kušanje
ovih hrskavih poslastica je upravo Turska. Savršena prilika za to je Svjetski
dan baklave, koji se obilježava 17. novembra.
Dragulj
održive turske kuhinje
Tradicionalno
pripremljena od 40 tankih kora punjenih pistacijama ili orasima i natopljenih
sirupom, baklava predstavlja istinski simbol slatkog užitka. Hrskava, sočna i
mirisna, stoljećima osvaja nepca. Još od osmanskog perioda, turski majstori
brižno čuvaju i usavršavaju ovaj desert, jedan od najdugovječnijih recepata
koji svjedoči o bogatoj i održivoj kulinarskoj tradiciji.
Pravljena
od tradicionalne turske jufke koja uvrštene na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu
nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, baklava je usavršena u osmanskim
carskim kuhinjama, gdje su majstori razvijali tijesto tanko poput ružinih
latica. Nekada simbol vještine i prestiža na dvoru, danas je omiljeni znak
slavlja i gostoprimstva. Poslužena uz čaj ili kafu, ili pripremljena za posebne
prilike poput vjenčanja i vjerskih praznika, baklava i dalje okuplja ljude i
uljepšava njihove svečane trenutke.
Društvene mreže vrve objavama i hashtagovima dok ljubitelji baklave
dijele svoje omiljene recepte i trenutke uživanja. Ipak, izrada baklave
zahtijeva vještinu, strpljenje i duboko poznavanje sastojaka. Najfiniju verziju
pripremaju u turskoj jugoistočnoj pokrajini Gaziantep, koja je dio UNESCO-ove
Mreže kreativnih gradova u oblasti gastronomije.
Gaziantepska
baklava postala je prvi turski proizvod koji je dobio zaštićeni status Evropske
unije. Ono što je čini posebnom, osim majstorske tehnike izrade tankih listova
tijesta, jesu izvanredni sastojci — visokokvalitetne antepske pistacije i
lokalno proizvedeni maslac. Majstori u Gaziantepu ručno razvlače tijesto dok ne
postane gotovo providno, a između nježnih slojeva pažljivo raspoređuju obilne
količine mljevenih pistacija i maslaca. Nakon pečenja, svježe pripremljenu
baklavu prelijevaju sirupom savršene gustoće koji se polako upija. Rezultat je
gaziantepska baklava: hrskava izvana, mekana iznutra, slatka, ali nikada teška.
Varijacije
tradicionalne delicija
Osim
gaziantepske baklave, širom Turske pripremaju se brojne vrste ovog omiljenog
deserta, svaka s jedinstvenim tehnikama i sastojcima. Neke vrste dobijaju ime
po karakterističnom obliku, poput havuç dilimi baklave (baklava u obliku kriške
mrkve), midye baklave (baklava u obliku školjke) koja nastaje skupljanjem
jufke, te bülbül yuvası (slavujevo gnijezdo), kod koje se skupljena jufka
oblikuje u prsten. Druge vrste prepoznatljive su po sastavu: şöbiyet, s
dodatkom kajmaka između slojeva; sütlü nuriye, pripremljena s mlijekom umjesto
sirupa; te kuru baklava, s manjom količinom sirupa i izrazito hrskavom
teksturom. Odlične su i fıstık sarma i ceviz sarma, rolade prepune mljevenih
pistacija ili oraha.
Kreativni
kuhari nove generacije unose moderan dodir u ovaj klasik. Jedna od najnovijih
varijanti je hladna baklava, pripremljena s manje sirupa, uz dodatak mlijeka i
čokolade. U posljednje vrijeme, hladna baklava postala je jedan od
najpopularnijih deserta u Turskoj.
Bilo
da birate modernu ili tradicionalnu verziju, baklava ostaje neodoljiv užitak
kojem se uvijek rado vraćamo. Možda je upravo Svjetski dan baklave idealna
prilika da osmislite vlastitu "baklava rutu" i na svoj način odate počast ovom
svjetski poznatom desertu?