navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pomozite sebi

Ova hrana je odlična za zdravlje očiju

Vitamin E, cink i niacin koji se nalaze u cjelovitim žitaricama pomažu cjelokupnom zdravlju vaših očiju

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 24.05.2024. u 10:38
get url
text
Pravilna i uravnotežena ishrana utječe na cjelokupno zdravlje, pa tako i na zdravlje očiju. Konzumiranje određenih namirnica može pomoći održati oči zdravima.
Mrkva nije jedina koja je zdrava. Naučite koja hrana će poboljšati zdravlje vaših očiju te vas zaštititi od mogućih bolesti.
Riba
Riba poput lososa, tune, sardina i skuše bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje vas štite od suhih očiju, makularne degeneracije i katarakte. Ako ne volite morsku hranu, uvijek možete nabaviti suplemente omega-3 masnih kiselina.
Zeleno lisnato povrće
Zelje, kelj i kupus puni su luteina i zeaksantina, biljnih pigmenata koji zaustavljaju razvoj makularne degeneracije i katarakte. Brokula, grašak i avokado su također dobar izvor ovih moćnih antioksidanata.
Jaja
Vitamini i nutrijenti u jajima, uključujući lutein i vitamin A (koji štiti od noćnog sljepila i suhih očiju) dobar su izbor za zdravlje vaših očiju.
Cjelovite žitarice
Prehrana koja sadrži niski glikemijski indeks može pomoći smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane s dobi. Zamijenite rafinirane ugljikohidrate smeđom rižom i cjelovitim žitaricama. Vitamin E, cink i niacin koji se nalaze u cjelovitim žitaricama pomažu cjelokupnom zdravlju vaših očiju.
Citrusno i bobičasto voće
Narandže, grejp, limun bogati su vitaminom C koji vas štiti od katarakte i makularne degeneracije. Borovnice, jagode, maline, kupine donose mnogo benefita za zdravlje očiju.
POVEZANO