navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čuvajte zdravlje

Trebali bi i vi: Kardiolozi otkrili koje povrće jedu svaki dan

AUTOR: Faktor/Index.hr
Objavljeno: 16.05.2024. u 11:29
get url
text
Redovna konzumacija voća i povrća naučno je povezana sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ako ga ne jedete prečesto, vrijeme je da počnete, posebno ono koje kardiolozi posebno preporučuju.
- Povrće je važan dio prehrane zdrave za srce. Razlog je to što obiluje raznim vitaminima, uključujući B1, B2, niacin i folat, esencijalnim elementima poput kalcija i kalija te fitokemikalijama, koje su bioaktivni spojevi biljnog porijekla - kaže kardiologinja Joy Gelbman.
Zdravlje srca
B vitamini pomažu u održavanju krvnog pritiska na zdravom nivou, dok niacin pomaže u snižavanju LDL holesterola. Folat je povezan smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Kalcij igra ulogu u održavanju otkucaja srca, a kalij blagotvorno djeluje na srce smanjujući napetost u stijenkama krvnih žila, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
Fitokemikalije u povrću posebno su važne za zdravlje srca. Naučna istraživanja pokazuju da pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa koji uzrokuje upalu u tijelu i može negativno utjecati na srce.
Uz sve ove dobrobiti, povrće je također bogato vlaknima. Prehrana bogata vlaknima podržava zdravlje srca sprječavajući porast holesterola i krvnog tlaka.
Povrće koje kardiolozi najviše vole
Iako je sve povrće dobro, dr. Gelbman posebno voli lisnato, zeleno povrće.
- Volim kelj, špinat i kinesko zelje. Lisnato povrće posebno je dobro za zdravlje srca jer je bogato nitratima koji se pretvaraju u dušikov oksid, spoj koji može opustiti krvne žile - kaže ona.
Kardiolog dr. Deepak Vivek preferira špinat. Podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema na mnogo načina, uključujući poboljšanje osjetljivosti na inzulin i smanjenje oksidativnog stresa.
- Može pomoći i u snižavanju krvnog pritiska jer je bogat izvor vlakana, vitamina A, vitamina C, vitamina K, željeza, kalija i folata - pojasnio je ljekar.
Izbor broj jedan
Špinat je izbor broj jedan i za mnoge druge kardiologe. Dr. Sushant Khaire objašnjava da je željezo u špinatu važno za proizvodnju crvenih krvnih stanica.
- Špinat također ima vitamin E, antioksidans koji štiti tijelo od slobodnih radikala koji mogu igrati ulogu u izazivanju bolesti srca, raka i drugih bolesti - naveo je za Parade.
Dok je činjenica da je lisnato povrće zbog svog nutricionističkog profila zdravo za srce, još jedna prednost je njegova svestranost. Možete ga integrirati u gotovo svaki obrok. Neki ga dodaju omletima, jedu kao salatu ili uz tjesteninu. Šta god odabrali, imajte na umu da će konzumacija više zelenog povrća koristiti cijelom tijelu, posebno srcu.
POVEZANO