Redovna konzumacija voća i povrća naučno je povezana sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ako ga ne jedete prečesto, vrijeme je da počnete, posebno ono koje kardiolozi posebno preporučuju.
- Povrće je važan dio prehrane zdrave za srce. Razlog je to što obiluje raznim vitaminima, uključujući B1, B2, niacin i folat, esencijalnim elementima poput kalcija i kalija te fitokemikalijama, koje su bioaktivni spojevi biljnog porijekla - kaže kardiologinja Joy Gelbman.
B vitamini pomažu u održavanju krvnog pritiska na zdravom nivou, dok niacin pomaže u snižavanju LDL holesterola. Folat je povezan smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Kalcij igra ulogu u održavanju otkucaja srca, a kalij blagotvorno djeluje na srce smanjujući napetost u stijenkama krvnih žila, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
Fitokemikalije u povrću posebno su važne za zdravlje srca. Naučna istraživanja pokazuju da pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa koji uzrokuje upalu u tijelu i može negativno utjecati na srce.
Uz sve ove dobrobiti, povrće je također bogato vlaknima. Prehrana bogata vlaknima podržava zdravlje srca sprječavajući porast holesterola i krvnog tlaka.
Povrće koje kardiolozi najviše vole
Iako je sve povrće dobro, dr. Gelbman posebno voli lisnato, zeleno povrće.
- Volim kelj, špinat i kinesko zelje. Lisnato povrće posebno je dobro za zdravlje srca jer je bogato nitratima koji se pretvaraju u dušikov oksid, spoj koji može opustiti krvne žile - kaže ona.
Kardiolog dr. Deepak Vivek preferira špinat. Podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema na mnogo načina, uključujući poboljšanje osjetljivosti na inzulin i smanjenje oksidativnog stresa.
- Može pomoći i u snižavanju krvnog pritiska jer je bogat izvor vlakana, vitamina A, vitamina C, vitamina K, željeza, kalija i folata - pojasnio je ljekar.
Špinat je izbor broj jedan i za mnoge druge kardiologe. Dr. Sushant Khaire objašnjava da je željezo u špinatu važno za proizvodnju crvenih krvnih stanica.
- Špinat također ima vitamin E, antioksidans koji štiti tijelo od slobodnih radikala koji mogu igrati ulogu u izazivanju bolesti srca, raka i drugih bolesti - naveo je za Parade.
Dok je činjenica da je lisnato povrće zbog svog nutricionističkog profila zdravo za srce, još jedna prednost je njegova svestranost. Možete ga integrirati u gotovo svaki obrok. Neki ga dodaju omletima, jedu kao salatu ili uz tjesteninu. Šta god odabrali, imajte na umu da će konzumacija više zelenog povrća koristiti cijelom tijelu, posebno srcu.