Mušmula ili divlja kruška nepravedno je zapostavljena, a sve je rjeđe viđamo u voćnjacima. Dozrijeva u jesen, a sva njena ljekovita svojstva teško je nabrojati...
Ljekovita svojstva mušmule poznavali su još stari Druidi i stari Rimljani. Stručnjaci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, poboljšavaju krvnu sliku, ublažavaju bolove u leđima i koljenima. Preporučuju se i kod vrtoglavice, proljeva, infekcije usne šupljine, za zaustavljanje krvarenja iz desni...
Mušmula poboljšava zdravlje osiguravajući bolju hidrataciju kao i detoksikaciju. Time se putem urina mogu izbaciti otrovi iz organizma, a ujedno se smanjuje nivo holesterola u krvi, što vrlo povoljno utječe na cjelokupno zdravstveno stanje.
Ova poslastica može se konzumirati svježa, a od nje se mogu praviti sokovi, čajevi, marmelade, likeri, eliksiri...