Može se spremati na više načina
Ova žitarica je prepuna kolagena, podmlađuje kožu, čuva crijeva i jača kosti
AUTOR: Faktor
Objavljeno: 21.04.2025. u 08:50

Sadrži dosta vlakana /
FOTO: Arhiva
Ječam je nutritivno bogata žitarica koja je pala u sjenku ostalih, popularnijih vrsta. Ipak, od davnina je poznata kao namirnica koja se lako vari, sadrži dosta vlakana pa je zbog toga dobra za pokretljivost crijeva, osigurava tijelu neophodne vitamine poput vitamina B, A i E.
Također, ječam sadrži veliku količinu lizina, aminokiseline koja aktivno učestvuje u sintezi kolagena. Ova supstanca je gradivno tkivo zglobova, hrskavice, ali i noktiju, kose, kože.
Samim tim može pomoći da se održi elastičnost kože i spriječi nastanak bora. Oljuštena zrna ječma nazivaju se biserni ječam zbog svog posebnog sjaja i mogu se spremati na više načina, a jedan od najlakših je kaša.
prikaži komentare (0)