navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Likopen je ključan

Povrće koje topi salo i pomaže kod varenja

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 17.04.2025. u 10:41
get url
text
Može spriječiti razvoj ćelija raka
Može spriječiti razvoj ćelija raka /
FOTO: Arhiva
Mnogi ljudi ne konzumiraju paradajz dovoljno često, a postoji nekoliko važnih razloga zašto bi to trebalo da se promjeni.
Naime, likopen, koji se nalazi u paradajzu, može spriječiti razvoj ćelija raka, posebno raka prostate, želuca i debelog crijeva. Također, kuhanjem paradajza povećava se nivo likopena u poređenju sa sirovim paradajzom.
Paradajz je bogat vitaminom C, koji je prirodni antioksidans. Osim toga, sadrži vitamin A, željezo i kalij, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja nerava i normalne cirkulacije krvi.
Vitamin K, prisutan u paradajzu, važan je za zgrušavanje krvi. Svakodnevno konzumiranje paradajza također će vam pomoći da održite kožu zdravom i sjajnom.
Paradajz može smanjiti štetu izazvanu konzumiranjem duhana zahvaljujući kumarinskoj i hlorogenskoj kiselini koje sadrži.
Ako pokušavate da smršate, paradajz će vam biti od velike pomoći. Ima malo kalorija, a bogat je vlaknima, što znači da će vas duže držati sitim i pomaže da se salo topi bolje. Ako možete, potrudite se da ga jedete svaki dan.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO