navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti dijatetičarki

Pet najboljih čajeva koje trebate piti za bolji nivo šećera u krvi

AUTOR: Faktor/Eating Well
Objavljeno: 12.11.2024. u 09:55
get url
text
Čajevi se piju tokom cijele godine, ali najviše tokom jeseni i zime kada je vani hladnije i mnogi traže utjehu u ukusnom i toplom napitku. Mnogi čajevi poznati su po različitim zdravstvenim dobrobitima, a neki od njih posebno su korisni za pojedince koji žele kontrolirati nivo šećera u krvi.
Dijetetičarke Erin Palinski-Wade i Trista Best za "Eating Well" izdvojile su pet vrsta čajeva koje trebate piti ako želite brinuti o nivou šećera u krvi i kontrolirati dijabetes.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, posebno katehinima, koji mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi.
- Visok sadržaj antioksidansa u zelenom čaju može pružiti kardiovaskularne koristi osobama s dijabetesom - objašnjava dijetetičarka Erin Palinski-Wade.
Spoj epigalokatehin-3-galat (EGCG) u zelenom čaju može također podržati poboljšanje tjelesne kompozicije i metabolizma, čime se može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Crni čaj

Crni čaj ima bogat, pun okus i sadrži polifenole koji mogu pomoći u smanjenju naglih skokova šećera nakon obroka. Dijetetičarka Trista Best ističe: "Crni čaj može poboljšati osjetljivost na inzulin, što dugoročno pomaže u regulaciji nivoa glukoze u krvi."
S njom se složila i Palinski-Wade, koja ističe da "konzumiranje crnog čaja uz obroke ili nakon njih može poboljšati nivo glukoze nakon obroka, što može biti korisno za one s inzulinskom rezistencijom".

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice vjerovatno je najpoznatiji zbog svojeg umirujućeg učinka, no neke studije pokazuju da također ima protuupalne koristi koje pomažu u snižavanju šećera u krvi i mogu smanjiti rizik od komplikacija dijabetesa, poput oštećenja živaca i bubrega, piše "Eating Well".
- Čaj od kamilice može pomoći u povećanju nivoa antioksidansa kod osoba s dijabetesom tipa 2 i povezan je s nižim nivoima inzulina i HbA1c, važnog pokazatelja dugotrajne kontrole šećera u krvi - ističe Palinski-Wade.

Čaj od hibiskusa

Hibiskus obiluje spojevima koji nude dodatne koristi za krvni pritisak i zdravlje srca.
- Čaj od hibiskusa bogat je antioksidansima i može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i holesterola, što su česti problemi kod osoba s dijabetesom - dodaje Best.
To može pomoći u smanjenju kardiovaskularnih rizika, što je važno budući da dijabetes povećava vjerovatnost bolesti srca. Najbolje od svega je što hibiskus ne sadrži kofein, pa ga možete konzumirati u bilo koje doba dana, baš kao i čaj od kamilice.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira još je jedna opcija bez kofeina koja pruža topao, zdrav napitak s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, koja mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi. Istraživanja sugeriraju da đumbir može poboljšati osjetljivost na inzulin, što je ključno za upravljanje dijabetesom.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO