navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Nutricionistica i dijetetičarka otkrivaju: Ovi orašasti plodovi usporavaju skok šećera u krvi

Poznato je da namirnice koje sadrže vlakna, proteine ​​i zdrave masnoće mogu usporiti porast šećera u krvi do kojeg dolazi nakon što jedete. Orašasti plodovi sadrže sve troje

Objavljeno: 08.10.2024. u 20:47
get url
text
Orašasti plodovi su cjelovite namirnice koje imaju mnoge zdravstvene prednosti, ali su posebno korisni za osobe s metaboličkim bolestima poput inzulinske rezistencije ili dijabetesa tipa 2.
Poznato je da namirnice koje sadrže vlakna, proteine ​​i zdrave masnoće mogu usporiti porast šećera u krvi do kojeg dolazi nakon što jedete. Orašasti plodovi sadrže sve troje.
Upravljanje šećerom u krvi je korisno za sve jer pomaže u održavanju stabilnijeg nivoa energije tokom dana.
Nutricionistica Annette Snyder ističe istraživanje koje je otkrilo da uključivanje orašastih plodova u prehranu može pomoći u održavanju stabilnog šećera u krvi.
Ali koji je orah najbolji?
- Kada uzmem u obzir nutritivne podatke nekoliko različitih orašastih plodova, rekla bih da je najmanje vjerovatno da će pekan orah podići nivo šećera u krvi. Pekan ima niži udio proteina i ugljikohidrata i viši udjel masti od drugih uobičajenih orašastih plodova - kaže dijetetičarka Lenora Vatamaniuck.
Izvor dobrih masti
Orašasti plodovi sadrže nezasićene masti, koje se smatraju masnoćama zdravim za srce. A pekan orasi imaju više tih masnoća od ostalih orašastih plodova i to može biti dobra stvar.
Masnoća je važan nutrijent koji tijelo koristi za stvaranje hormona, apsorpciju određenih vitamina i održavanje šećera u krvi stabilnim, između ostalih funkcija.
Visok udio vlakana
Hrana bogata vlaknima poput pekan oraha također može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Vlakna su vrsta ugljikohidrata. Budući da ih tijelo ne probavlja, ona imaju blagotvoran učinak na šećer u krvi.
- Vlakna pomažu usporiti razgradnju i otpuštanje ugljikohidrata u krv, korisna su u sprečavanju naglih skokova šećera u krvi - kaže Snyder.
Tu su i proteini
Protein se razgrađuje u aminokiseline, a ne u glukozu, što uzrokuje minimalan učinak na nivo šećera u krvi.
Konzumiranje 100 grama oraha sadrži oko dva i po grama proteina, što ga čini dobrim dodatkom drugoj hrani bogatoj proteinima u dnevnim obrocima.
Ostali orašasti plodovi za zdrav šećer u krvi
Osim pekan oraha, dijetetičari preporučuju još neke druge orašaste plodove zbog njihovih impresivnih profila hranjivih tvari.
Makadamija: Vatamaniuk bira makadamiju kao svoju drugu opciju jer ti orašasti plodovi imaju visok udio masti i malo ugljikohidrata, što ih čini odličnim izborom za sve koji žele izbjeći skokove šećera u krvi. deset do 12 plodova makadamije sadrži manje od četiri grama ugljikohidrata i više od 20 grama zdrave masti.
Bademi: Snyder preporučuje bademe. Istraživanja pokazuju da su bademi, s visokim udjelom masti i niskim udjelom ugljikohidrata, povezani sa zdravijim nivoima šećera u krvi.
Brazilski oraščići: Ovi plodovi su veliki, a samo dva sadrže oko jedan gram ugljikohidrata, što će imati minimalan učinak na vašu reakciju šećera u krvi. Kao bonus, brazilski oraščići jedna su od namirnica s najvećim sadržajem selena, minerala važnog za zdravlje štitnjače. Unošenje previše selena može biti štetno, stoga ne konzumirajte više od tri brazilska oraha dnevno.
Savjet više: orašasti plodovi, uključujući pekan orahe, kalorična su hrana stoga pazite da odaberete veličinu porcije koja odgovara vašem planu prehrane.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO