Ako volite jednostavne, a zdrave obroke za čiju je pripremu potrebno svega nekoliko minuta, ovo je recept za vas!
Porijeklo ovog jela je nejasno, iako različiti izvori kažu da potječe iz Jemena, Tunisa, Maroka, Turske. Danas je to popularno jelo koje se poslužuje u dijelovima Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike i može se jesti za doručak, ručak ili večeru. Shakshouka u prijevodu znači "uzdrman ili pomiješan", a upravo te riječi odlično predstavljaju ovo jelo.
2 kašike (ekstra djevičanskog) maslinovog ulja
2 mljevena čehna bijelog luka
kašičicu mljevene paprike
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Umiješajte luk i papriku te kuhajte dok povrće ne omekša, oko pet minuta. Dodajte mljeveni bijeli luk i pirjajte još minutu. Dodajte paradajz, papriku, so i promiješajte da se sjedine.
Pirjajte 10 do 12 minuta. Kašikom napravite pet manjih rupa u smjesi i u njih razbijte jaja. Pokrijte tavu i kuhajte još nekoliko minuta dok jaja ne budu mekana. Poslužite toplo.