navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno i zdravo

Probajte jaja sa začinima i paradajzom koji se pripremaju brzo

Porijeklo ovog jela je nejasno, iako različiti izvori kažu da potječe iz Jemena, Tunisa, Maroka, Turske

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 16.09.2024. u 17:21
get url
text
FOTO: Shutterstock
Ako volite jednostavne, a zdrave obroke za čiju je pripremu potrebno svega nekoliko minuta, ovo je recept za vas!
Porijeklo ovog jela je nejasno, iako različiti izvori kažu da potječe iz Jemena, Tunisa, Maroka, Turske. Danas je to popularno jelo koje se poslužuje u dijelovima Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike i može se jesti za doručak, ručak ili večeru. Shakshouka u prijevodu znači "uzdrman ili pomiješan", a upravo te riječi odlično predstavljaju ovo jelo.
Sastojci:
2 kašike (ekstra djevičanskog) maslinovog ulja
crveni luk
crvena paprika
2 mljevena čehna bijelog luka
kašičicu mljevene paprike
2 paradajza
so, biber po želji
5 jaja
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Umiješajte luk i papriku te kuhajte dok povrće ne omekša, oko pet minuta. Dodajte mljeveni bijeli luk i pirjajte još minutu. Dodajte paradajz, papriku, so i promiješajte da se sjedine.
Pirjajte 10 do 12 minuta. Kašikom napravite pet manjih rupa u smjesi i u njih razbijte jaja. Pokrijte tavu i kuhajte još nekoliko minuta dok jaja ne budu mekana. Poslužite toplo.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO