navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravlje u tanjiru

Recept neurohirurga za jelo koje pomaže u zaštiti mozga od demencije

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 07.02.2025. u 16:51
get url
text
FOTO: Shutterstock
Neurohirug Jonathan J. Rasouli tvrdi da hrana može igrati ključnu ulogu u održavanju zdravlja mozga.
Njegov omiljeni recept, varivo od leće sa špinatom i kurkumom, prepun je sastojaka koji pomažu u zaštiti mozga od upala i neurodegenerativnih bolesti. Osim što je hranjivo i zdravo, ovo jelo jednostavno je za pripremu. 
- Varivo sadrži kurkumu, koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji demencije, baš kao i špinat i leća, koji podržavaju cjelokupno zdravlje mozga - objasnio je Rasouli.
Osim što je ukusno i zasitno, varivo sadrži niz sastojaka koji pomažu u zaštiti moždanih stanica od oksidativnog stresa i upala.
Kurkuminoid, aktivni sastojak kurkume, poznat je po snažnim protuupalnim svojstvima. Istraživanje iz 2018. pokazalo je da svakodnevna konzumacija kurkume može poboljšati pamćenje, pažnju i raspoloženje kod starijih osoba, a smatra se i da pomaže u smanjenju nakupljanja amiloidnih plakova u mozgu, jednog od glavnih obilježja Alzheimerove bolesti. Uz kurkumu, i ostali sastojci ovog variva donose brojne prednosti.
Jelo od leće sa špinatom i kurkumom
Sastojci:
šoljica crvene leće
dvije šoljice špinata
kašičica kurkume u prahu
1/2 kašike kima
1/2 kašičice celera
mali luk, nasjeckan
dva sitno nasjeckana čehna bijelog luka
kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
tri šoljice povrtnog temeljca
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u loncu i pirjajte luk i bijeli luk. Dodajte kurkumu, kim i celer te kuhajte jednu minutu. Umiješajte leću i temeljac, a zatim pirjajte 20 minuta dok leća ne omekša. Dodajte špinat u posljednjih pet minuta kuhanja.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO