Na velikim vrućinama važno je u jelovnik uvrstiti laganija jela oko kojih se ne moramo pretjerano truditi. Pita od tikvica jedno je od takvih jela.
Ne iziskuje puno truda, sastojaka ni vremena. Kupite li već gotovo lisnato tijesto, za cijeli recept bit će vam potrebno tek oko pola sata.
Ova slana pita od tikvica sjajna je ideja kao predjelo ili prilog uz glavno jelo, a poslužiti je možete i uz osvježavajuću salatu od sezonskog povrća.
Zagrijte peć na 180 stepeni. Pripremite lim za pečenje i prekrijte ga papirom za pečenje te ga ostavite sa strane. Operite tikvice i narežite ih na tanke kriške. Začinite ih s nešto soli i papra te s jednom kašikom ulja. Pomiješajte sirni namaz s malo limunovog soka i limunove korice.
Po potrebi dodajte malo soli i papra u smjesu. Razvucite lisnato tijesto u pravougaoni oblik, premažite preko gornjeg dijela smjesu na bazi sirnog namaza. Poslažite nasjeckane i začinjene tikvice po vrhu. Rubove pite premažite razmućenim jajetom.
Stavite peći pitu u prethodnu zagrijanu peć oko 20 minuta, odnosno dok se lisnato tijesto ne ispeče do kraja, a tikvice ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Narežite na manje komade i poslužite odmah sa začinskim biljem po želji.