Loše spavate, često se budite, san vam je isprekidan... I za
to ima rješenje. Zove se kim. Jedan je od najstarijih i najčešće korištenih
začina u svjetskoj kuhinji. Ima blago gorki ukus koji daje kompleksnost mnogim
jelima.
Pored svojih kulinarskih upotreba, kim je pokazao mnoga
ljekovita dejstva i dugo se koristi u tradicionalnim medicinskim sistemima
za liječenje dijabetesa i gastrointestinalnih bolesti.
Postoje različite vrste ovog začina u zavisnosti od boje sjemena i intenziteta mirisa. Bijeli kim najčešći je u gastronomiji
evropskih zemalja. Crni je manji od bijelog kumina, ali sa jačim, gorkim
ukusom.
Kim je dobar izvor željeza, pri čemu porcija od jedne
kašičice pokriva 22 posto dnevnih potreba. Pored željeza, kim sadrži i druge
hranljive materije, uključujući kalcij koji podržava zdravlje kostiju i
magnezij, mineral potreban za zdrav odgovor na stres. Kim može izuzetno da
pomogne u poboljšanju kvaliteta sna.
Kim, posebno u infuziji, koristi se
vjekovima kao prirodan lijek za indikaciju opuštanja i poboljšanje noćnog
odmora zbog svojih umirujućih svojstava. On sadrži komponente poput terpinena i
karvona, koji imaju blage sedativne efekte na nervni sistem i mogu da pomognu u
smanjenju stresa i anksioznosti, faktora koji otežavaju san.