navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Hipoglikemija

Drhtite, znojite se, imate vrtoglavicu: Šta pojesti kad vam padne šećer u krvi

Nizak nivo šećera u krvi jedan je od onih pojmova koje smo svi bezbroj puta čuli.

Objavljeno: 13.12.2022. u 15:19
get url
text

Kad vam padne šećer u krvi, možete se osjećati gladno, možete početi drhtati i ili imati vrtoglavicu. To se može dogoditi svakome ko nije jeo nekoliko sati.

Kada šećer u krvi padne ispod normalnog nivoa, to se naziva hipoglikemija.

Šta možete učiniti

Budući da tijelo zahtijeva glukozu, održavanje ravnomjerne količine u krvi od iznimne je važnosti za pravilno funkcioniranje tijela.

Iako i zdravi odrasli ljudi mogu imati nizak nivo šećera u krvi, oni koji su najviše izloženi riziku od hipoglikemije su osobe s dijabetesom.

Nažalost, kod dijabetičara, hipoglikemija može biti po život opasna komplikacija lijekova za dijabetes, drugih zdravstvenih problema poput infekcije ili neadekvatnog unosa kalorija.

Ovo su simptomi niskog nivoa šećera u krvi: glad, drhtavica, znojenje, vrtoglavica, zbunjenost, anksioznost, osjećaj umora ili pospanosti i glavobolja.

Ipak, šanse za nizak šećer u krvi mogu se smanjiti, ali i pravilno tretirati, a budući da se rani simptomi obično mogu neutralizirati konzumiranjem 15 do 20 grama brzodjelujućih ugljikohidrata, važno je znati koje se namirnice lako pretvaraju u šećer u tijelu.

Dobar izbor je komad voća, nekoliko krekera od cjelovitog zrna pšenice, čaša mlijeka ili jogurta.

S druge strane, kod osoba s dijabetesom hipoglikemija može nastupiti iznenada i treba je odmah liječiti kako se ne bi pogoršala. U tom slučaju pojedite ili popijte brzo probavljivu hranu s ugljikohidratima, kao što su: pola čaše voćnog soka, čaša mlijeka, nekoliko krekera od cjelovitog zrna pšenice, dvije kašike suhih grožđica, tri kašičice meda, pet tvrdih bombona.

Svaka od ovih opcija osigurava oko 15 grama ugljikohidrata.

Kako spriječiti nizak nivo šećera u krvi

Konzumiranje redovnih obroka i međuobroka najbolji je način za održavanje ravnomjernog nivoa šećera u krvi.

Evo nekoliko smjernica za one koji su više puta doživjeli napade hipoglikemije:

- Pokušajte ne preskakati ili odgađati obroke. Pazite da ne prođe više od tri sata, a da nešto ne pojedete.

- Prije vježbanja pojedite nešto lagano. Dobar izbor su krekeri i čisti maslac od kikirikija, jogurt i voće, kriška hljeba s purećom salamom ili zdjelica žitarica od cjelovitog zrna s mlijekom. Osim toga, i zalogaj prije spavanja može pomoći u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi tokom noći.

- Ako imate dijabetes morate uskladiti unos ugljikohidrata s lijekovima za dijabetes kako bi izbjegli nizak šećer u krvi. Ako uzimate inzulin tokom obroka, pobrinite se da uz obrok pojedete tačnu količinu ugljikohidrata koja odgovara vašoj dozi inzulina. Preskakanje obroka ili nedovoljna količina ugljikohidrata može uzrokovati značajan pad nivoa šećera u krvi.