navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Cijenjen širom svijeta

Bosiljak je prava riznica minerala

Za one koji ne jedu meso, sjemenke bosiljka mogu biti i jedan od glavnih izvora željeza

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 30.06.2025. u 09:01
get url
text
Sadrži veliku količinu vlakana
Sadrži veliku količinu vlakana /
FOTO: Arhiva
Bosiljak je začin poznat i cijenjen na trpezama širom svijeta. U mediteranskim zemljama to je jedan od neizostavnih začina, koji čak doprinosi prepoznatljivosti njihove kuhinje.
Međutim, mnogi ne znaju da je sjeme ove biljke još od davnina dio istočnjačke tradicije. U Kini, Indiji i drugim azijskim zemljama, sjeme bosiljka se koristi kao sastojak mnogih obroka.

Kosti i mišići

Šta je to što ovo sićušno, crno sjeme čini tako dragocjenim? Pojedine studije su potvrdile njegove brojne koristi za organizam.
  Sjeme bosiljka je odličan izvor minerala, prije svega kalcija, magnezija i željeza. Upravo ti minerali zaslužni su za zdravlje i kvalitet kostiju i mišića, kao i za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
Mnogi ljudi putem ishrane ne unose u organizam dovoljnu količinu kalcija i magnezija, pa dodavanje sjemena bosiljka u jela koja spremate pomoći će da osigurate optimalnu dnevnu količinu tih važnih minerala.
Za one koji ne jedu meso, sjemenke bosiljka mogu biti i jedan od glavnih izvora željeza.  
Sjeme bosiljka sadrži veliku količinu vlakana, posebno onih rastvorljivih, uključujući pektin. Zahvaljujući tome, to sjeme dobro je za naše varenje i cjelokupan digestivni sistem, a njegovim redovnim unosom može se sniziti i nivo šećera u krvi.

Oštećenja

Pektin snižava i nivo holesterola u krvi, tako što sprečava njegovu apsorpciju u crijevima.
Sjemenke bosiljka, također, bogate su biljnim jedinjenjima, uključujući flavonoide i druge polifenole.
Flavonoidi su antioksidansi, što znači da štite ćelije od oštećenja koje prouzrokuju slobodni radikali - imaju protivupalna i antikancerogena svojstva.
Samo jedna kašika sjemenki bosiljka zadovoljiće dnevnu potrebu organizma za omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od pojedinih oboljenja. 
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO