navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekovita svojstva

Kakao je dobar za srce, bogat je magnezijem i željezom

Kakao najčešće vežemo uz djetinjstvo kada smo ga rado pili za doručak ili prije spavanja.

Objavljeno: 24.12.2023. u 11:14
get url
text

No, da bismo govorili o zdravstvenim prednostima kakaa, moramo se ipak fokusirati na pravi kakao bez dodanog šećera.

Mnogi se iznenade kada vide kako kakao izgleda u svom izvornom obliku kad je svježe ubran sa drveća. Jajolikog je oblika težine oko pola kilograma i dužine oko 30 cm. Kada se otvori, kakao je zapravo bijele boje s do 60 sjemenki.

Upravo se sjemenke ili zrna koriste za preradu kakaa pri čemu je jedan od najvažnijih koraka izabrati kvalitetna zrna. Kada se uberu i izaberu najkvalitetnija zrna slijedi proces, potom se zrna prže a nakon toga melju.

Čisti kakao je gorkog okusa, a upravo ta gorčina nam govori i o njegovim zdravstvenim prednostima.

Zahvaljujući protivpalnim i antioksidativnim sastojcima poput flavanola kakao i zdravlje neodvojivi su pojmovi. Kakao štiti kardiovaskularni sistem i srce. Pospješuje rad moždane aktivnosti, snižava loš holesterol, krvni pritisak, bogat je magnezijem i željezom.

Kakao kao lijek u narodnoj medicini svakako može nositi taj naziv, no imajte na umu da nijednoj namirnici ne možemo prepisivati ljekovita svojstva.

Osim što kakao djeluje protiv slobodnih radikala, izvrstan je izbor namirnice za osobe koje pate od manjka željeza. Kakao za anemiju itekako je dobar izbor budući da u manje od 30 g sadrži i tri puta više željeza u odnosu na preporučenu količinu.

Međutim, da biste djelotvorno koristili kakao za krvnu sliku, izbjegavajte ga u kombinaciji sa mlijekom i mliječnim proizvodima. Naime, kalcij smanjuje apsorpciju željeza pa, iako smo navikli piti kakao u kombinaciji sa mlijekom, za podizanje željeza ipak izbjegavajte ova dva sastojka zajedno.

U tom slučaju odgovor na pitanje kako konzumirati kakao jest da ga pijete na prazan želudac u kombinaciji sa vodom ili necertificiranim biljnim napitkom. Drugim riječima, dodajte zobeni, rižin ili drugi biljni napitak po izboru, ali bez dodanog kalcija.

Ako ga pijete s vodom, vjerovatno ćete se trebati naviknuti na gorak okus. No, u tom slučaju dodajte malo meda ili zaslađivača po izboru. Ako ne možete piti kakao na prazan želudac, onda ga popijte između glavnih obroka.

Važno je da nakon konzumacije kakaa u svrhu podizanja željeza izbjegavate kofein i mliječne proizvode barem jedan sat. Također, željezo se bolje apsorbira na prazan želudac. Dobra vijest je i da kakao sadrži vitamin C koji i pomaže apsorpciju željeza.