navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Kardiohirurg otkrio pet loših navika koje štete srcu i plućima, podižu pritisak i uzrokuju rak

Kako bi pomogao ljudima da uvide kojim navikama ozbiljno štete zdravlju srca, dr. Jeremy London sastavio je i na svom Instagram profilu objavio popis od pet stvari koje on, kao kardijalni hirurg, izbjegava da bi sačuvao zdravlje srca

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 04.11.2024. u 10:46
get url
text
Kardiohirurg dr. Jeremy London, iz prve ruke ima priliku vidjeti šta srčane bolesti, koje su ubica broj jedan u svijetu, mogu učiniti zdravlju čovjeka.
Kao specijalist kardijalne hirurgije bavi se bolestima srca, "popravlja" oštećene krvne žile i izvodi zahvate postavljanja prijemosnice kod začepljenja žila.
Svoje savjete redvno dijeli na društvenim mrežama
Kako bi pomogao ljudima da uvide kojim navikama ozbiljno štete zdravlju srca, sastavio je i na svom Instagram profilu objavio popis od pet stvari koje on, kao kardijalni hirurg, izbjegava da bi sačuvao zdravlje srca.
Vodica za ispiranje usta na bazi alkohola
- Ovo je stvar koja zaista iznenađuje mnoge, no činjenica je da vodice za ispiranje usta na bazi alkohola, koje obećavaju uništavanje svih patogenih klica, mogu utjecati na krvni pritisak. Dobre bakterije u usnoj šupljini pomažu tijelu u proizvodnji dušikovog oksida koji učestvuje u širenju krvnih žila i održavanju krvnog pritiska u normalnim vrijednostima. No antibakterijske vodice za usta ubijaju i dobre bakterije te tako narušavaju taj proces - objašnjava dr. London ističući da je studija pokazala da je redovna upotreba alkoholnih vodica za usta povezana s povećanim rizikom za visok krvni pritisak, neovisno o glavnim rizičnim faktorima za hipertenziju.
Drugim riječima, postoji nedvojbeni dokaz da remećenje oralnog mikrobioma korištenjem antiseptičkih vodica za usta sprečava proizvodnju dušikovog oksida i negativno utječe na krvni pritisak.
- Krvni pritisak možete povisiti samo tim što uništavate bakterije u usnoj šupljini. A imate li i inače sklonost povišenom krvnom pritisku, to će dodatno pogoršati situaciju. S njim se slaže i stomatolog dr. Kami Hoss, autor knjige "If Your Mouth Could Talk", koji smatra da je korištenje antiseptičkih vodica za usta koje narušavaju mikrobiom usne šupljine jedna od najvećih greški koje rade njegovi pacijenti. On preporučuje korištenje alkalnih vodica koje ne sadrže alkohol.
Pušenje i vaping
- Znamo da pušenje uzrokuje rak te oštećuje sloj endotelnih ćelija kojima su obložene krvne žile, ne samo u srcu, nego i u mozgu, te tako povećava rizik za srčani i moždani udar. Nikotin je inače i vazokonstriktor, što znači da sužava krvne žile, a to može uzrokovati porast krvnog pritiska. Pušenje je najgora stvar koji sebi možete učiniti. Ako već imate historiju bolesti srca i skloni ste aterosklerozi, pušenje će jako ubrzati taj proces - upozorava dr. London koji nije ništa manje zabrinut zbog vapinga.
Bezalkoholna gazirana pića
Bezalkoholna gazirana pića dr. London naziva "tekućom smrti" u jednom od svojih postova.
- Smatram da su bezalkoholna pića velika opasnost u našem društvu i nastojim skrenuti pažnju na to. Visokokalorična bezalkoholna pića i unošenje velikog broja kalorija u tijelo, čega ljudi nisu ni svjesni dok ispijaju takva pića, je ono što svakako treba izbjegavati - kaže dr. London te dodaje da je studija iz 2024. pokazala da je pijenje jednog zaslađenog bezalkoholnog pića dnevno povezano s povišenim rizikom za kardiovaskularne bolesti, neovisno o nivou fizičke aktivnosti osobe.
Hrana s rafiniranim brašnom
Ljekar kaže da nije protiv hljeba i tjestenine, no samo ako su integralni. Nažalost, mnogi ljudi biraju hljeb i tjesteninu od rafiniranog brašna koje je prošlo kroz proces koji uklanja prehrambena vlakna, željezo i veći dio vitamina B grupe. Kad odaberete proizvode od cjelovitih žitarica, vlakna koja oni sadrže će vam pomoći u poboljšanju vrijednosti holesterola i smanjenju rizika za razvoj srčanih bolesti.
Ultra prerađena hrana
To je hrana poput keksa, čipsa i pereca, te polugotova hrana koja sadrži dodane šećere ili so, nezdrave masti i konzervanse. Povećana konzumacija ultra prerađene hrane povezana je s povišenim rizikom za kardiovaskularne bolesti i smrtnost, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of the American College of Cardiology".
- Što je duži rok trajanja proizvoda koji konzumirate, vaš će život biti kraći. Takvu hranu konzumirajte u što je moguće manjoj mjeri. Radije se okrenite prirodnoj i nutritivno bogatoj hrani kao što su voće i povrće, nemasno meso i jaja - savjetuje dr. London.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO