navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrijeme je za zimnicu

Koje povrće izabrati, kako i koliko kuhati: Planirate praviti ajvar, evo šta sve trebate znati

Ajvar je u našim krajevima omiljena zimnica koja se priprema od paprika i patlidžana. Jede se samostalno, uz meso s roštilja, dodaje varivima, a mnogima je najomiljeniji kada se namaže na krišku hljeba.

Objavljeno: 18.09.2023. u 20:37
get url
text

U 100 grama ajvara u prosjeku se nalazi oko 100 kcal, ovisno o sastojcima.

Postoji puno recepata za ajvar, a svaka regija se drži svoje tradicije. Nijedan recept nije pogrešan, a ponajprije ovisi o ličnom ukusu.

Planirate li i vi ove godine pripremati ajvar, a to radite prvi put, evo nekoliko uputa:

- Izaberite najkvalitetnije sastojke. Da bi okus ajvara bio nenadmašan, morate paziti kakve sastojke koristite.

- Birajte što svježije, mesnatije, ravne crvene rog paprike, mesnate ljubičaste patlidžane te kvalitetno ulje.

- Ako volite blagu aromu dima, paprike i patlidžane ispecite na ploči šporeta na drva, ali dobro pripazite da vam ne izgore.

- Pečene paprike stavite u posudu i prekrijte plastičnom vrećicom kako bi se uparile. To će vam olakšati skidanje kožice.

- Ako su paprike pustile puno vode, ocijedite je.

- Dok čistite paprike i patlidžane, u blizini imajte posudu s čistom vodom kako biste mogli oprati prste od sjemenki i kožica koje će vam se lijepiti za prste.

- Znamo da ćete doći u napast, ali nikako nemojte pečeno povrće ispirati u vodi.

- U najfinijem domaćem pečenom ajvaru nema mjesta kožicama od paprika i patlidžana, zato ih dobro i temeljito očistite.

- Pečene paprike i patlidžane prije mljevenja obavezno pustite da se ocijede preko noći, a sameljite ih na mašini za meso. Time ćete skratiti vrijeme kuhanja i dobiti kremastiji ajvar.

- Ajvar ni u jednom trenutku ne ostavljajte bez nadzora i neprestano miješajte jer vrlo lako može zagorjeti ako ste nepažljivi, a kada se to dogodi, okus ničim više nećete moći poboljšati.

- Ulje postepeno dolijevajte u ajvar svakih 20-30 minuta, a većinu začina dodajte u zadnjih 30-45 minuta kuhanja.

- Još jedna tajna kremastog pečenog ajvara krije se u njegovom dugom kuhanju. Najčešće ga je potrebno kuhati između dva i tri sata, zato budite strpljivi.

Kvarenje ajvara

Domaći ajvar u kojem nema dodanih konzervansa mogao bi se početi kvariti nakon mjesec ili dva. Ako želite da ostane svjež i jestiv duže vrijeme, možete: sterilizirati tegle u koje ćete sipati ajvar, protresti napunjene tegle kako bi izašao višak zraka, nakon punjenja tegle vratiti u rernu na 60 stepeni Celzijusa kako bi došlo do pasterizacije.

Recept za 15 do 20 tegli

Potrebni sastojci: 30 kg crvene rog paprike, devet kg ljubičastih patlidžana, dva i po do tri l suncokretovog ulja, tri glavice bijelog luka, devet do 10 kašika soli, pet kašika sirćeta, jedna do dvije kašike šećera (po potrebi), nekoliko ljutih papričica (po želji).

Postupak pripreme:

Cijele paprike i patlidžane operite, posušite i stavite da se peku. Pripazite da paprike ne izgore. Pečeno povrće stavljajte u posudu i pokrijte plastičnom vrećicom te pustite da se upari nekih 15-20 minuta.

Dobro očistite paprike od sjemenki i kožice.

Patlidžanima također uklonite kožu, a po želji i sjemenke. Očišćeno povrće ostavite na cjediljki ili u obješenoj gazi najbolje preko noći da se dobro ocijedi.

Idući dan sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso.

U posudu u kojoj ćete kuhati ajvar prvo dodajte ulje da prekrije dno, a zatim samljeveno povrće. Kuhajte ga neprestano miješajući na srednje jakoj vatri, a ulje dolijevajte svakih 20-ak minuta po dva do tri dcl.

Nakon otprilike sat vremena dodajte sitno nasjeckani bijeli luk. Ne morate odmah dodati cijelu količinu, dodajte ga postepeno, pa probajte u međuvremenu.

So možete početi dodavati pomalo zadnjih 30-45 minuta, a sirće i ljute papričice dodajte zadnjih 15-ak minuta.

Šećer također možete dodati pred kraj ako vam se čini da ajvaru fali malo slatkoće.

Ajvar je kuhan nakon dva do maksimalno tri sata, odnosno kada se vidi dno posude kada prođete drvenom kašikom.

Kada je kuhan, stavljajte ga u vruće sterilizirane tegle, odmah zatvorite, okrenite naopako na 10-ak minuta kako bi se stvorio podpritisak i pustite da se ohlade do kraja.

Čuvajte ga do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Kako pripremiti ajvar na makedonski način

Priprema pravog makedonskog ajvara uključuje strpljenje, dosta slobodnog vremena i kvalitetne sastojke. Rezultat je izvrstan ajvar koji se slaže s bilo kojim jelom.

Za zimnicu je najbolje pripremiti velike količine ajvara, a ovim receptom dobit ćete oko 27 kilograma ajvara.

Potrebni sastojci: 50 kg crvene rog paprike, 10 kg patlidžana, pet l biljnog ulja, so po želji.

Ovo je recept u kojem se paprike i patlidžani peku. Možete ih peći u rerni ili na roštilju, ako ga imate. Tako ćete dobiti poseban dimljeni okus.

Postupak pripreme:

Čitave paprike i patlidžane pecite u rerni na 220 stepeni Celzijusa 20-ak minuta. To ćete morati u više navrata kako biste ispekli cijelu količinu povrća.

Pečeno povrće stavljajte u najlonske vrećice kako bi voda isparila.

Nakon pečenja paprike i patlidžane ogulite i očistite od sjemenki.

Paprike i patlidžane dobro ocijedite, a najbolje ih je ostaviti na cjedilu preko noći.

Ocijeđeno povrće sutradan sameljite na mašini za mljevenje mesa, a smjesu stavite kuhati u duboki lonac da ispari sva voda.

U lonac svakih 15 minuta ulijevajte pola litra ulja, a kompletnu smjesu stalno miješajte i začinite.

Kad smjesa postane kremasta, spremna je za ostavljanje u sterilizirane tegle.

Za ovu količinu ajvara trebat će vam 30-ak tegli srednje veličine. Sterilizirajte ih u rerni koju ste prethodno zagrijali na 100 stepeni celzijusa oko 15 minuta. Kad ajvar ostavite u tegle, dobro ih zatvorite i ostavite da se polako hlade.